НОВИНИ

Не тръгна делото за атентата на летище Сарафово

Дълго чаканото дело за терористичния акт на бургаското летище Сарафово не тръгна в Специализирания съд. Много от израелските граждани, които пострадаха при взрива преди 4 години, не бяха редовно призовани за днешното заседание. На 18 юли 2012 година атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в Бургас. Загинаха петима туристи и шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов. Седмата жертва е самият атентатор Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който е с ливанско и френско гражданство. По делото ще бъдат съдени задочно двама души, като съучастници и помагачи на физическия извършител.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:06, 26.09.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

4 години след атентата прокуратурата изпрати на съд задочно Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство - и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната. Съдът призна, че е подходил твърде оптимистично - като е определил дати през септември и октомври.

Много от израелските граждани, които имат право да са частни обвинители и граждански ищци по делото не бяха редовно призовани за днес, а упълномощеният от останалите израелски адвокат пък трябва да премине специална процедура по Закона за адвокатурата у нас, за да може да ги представлява в съда.

Калина Чапкънова - прокурор по делото: "Имаше и редовно призовани пострадали лица, така че срокът, който съдът е определил е абсолютно реалистичен. Следващото заседание беше съобразено с факта, че в Израел предстоят празници и следващият месец има само пет работни дни.

Прокурорите не се ангажираха с прогноза колко ще продължи делото и отказаха коментар по доказателствата. Българският адвокат на част от пострадалите заяви, че разследването е водено изключително компетентно. Материалите по делото са събрани в 80 тома.

Адвокат Владислав Янев: "Участвали са множество специалисти, много експертизи има, съдебни поръчки. Това е едно изключително тежко, трудно разследване, но то е направено оптимално".

На подсъдимите са назначени служебни защитници. Адвокат Калина Тодорова сподели, че не е взела лесно решението да защитава обвинен за тероризъм и още няма категорична позиция дали Фарах е виновен.

Калина Тодорова - защитник на задочно обвинения Мелиад Фарах: "Материалът, който изчетохме е доста голям, но в хода на съдебното следствие се разкриват много допълнителни неща, които ще изяснят становището ми. Невинен до доказване на противното, нали така..."

Бащата на загиналия в атентата Мустафа Кьосов, който единствен от роднините дойде на заседанието, каза че не спира да се надява подсъдимите да бъдат заловени.

Ахмед Кьосов - баща на загиналия Мустафа Кьосов: "Какво да ви кажа?! Като е най-голямата загуба в живота..."

Прокуратурата увери, че не са прекратени усилията двамата да бъдат доведени пред българския съд. Те се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

Съдът докладва, че е изискал информация как върви издирването на двамата подсъдими. Отговорът е, че за момента няма данни къде се намират.

Съдът ще направи втори опит да даде ход на процеса на 10-ти ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар на АМ Тракия - 26.09.16
Пожар на АМ "Тракия" - 26.09.16
Фермер боядиса овце, за да не му ги крадат
Фермер боядиса овце, за да не му ги крадат