Пореден фалстарт на делото за смъртта на малката Сара от Германия, която загина в басейн на курорта Златни пясъци преди седем години. Причината - сериозни процесуални нарушения. Делото се връща в досъдебна фаза.

Варна Златни Пясъци, Варна

13-годишната Сара Ернст загина в басейн, засмукана от отводнителната помпа на съоръжението. Едва когато тя била изключена, спасителят успял да извади детето. Днес той е един от обвиняемите.

Обвиняеми по делото са още трима мъже, които са свързани с проектирането и надзора при изграждането на съоръжението. Единият от тях обаче, проектантът Александър Григоров, се издирва от седем години.

Радослав Лазаров, прокурор: Нито един от проектантската организация не пожела да си спомни наличието на инженер Александър Григоров като част от екипа им.
Юлиян Георгиев, адвокат: Този човек на практика е от Мъглиж и е дирен някъде в мъглата.

Бащата на момичето Гюнтер Ернст е отказал да присъства на делото и не иска да бъде частен обвинител. А подсъдимите признават, че пропуски при строежа на басейна е имало.

Пламен Китипов, обвиняем: Има правила при строителството, които са нарушени.

Чувствате ли вина за смъртта на момичето?

Не, определено не.
Юлиян Георгиев, адвокат: Друг е въпросът дали точно тези подсъдими са виновни за смъртта на това детенце.

Съдът посочи като нарушение факта, че прокуратурата е контактувала само с бащата на загиналото момиче. Затова разпореди разследващите да се свържат с всичките ѝ наследници, за да бъдат попитани дали искат да участват в делото като частни обвинители.