НОВИНИ

Не тръгвайте на път с летни гуми, предупреждават от АПИ

Подгответе автомобилите си за зимни условия, особено ако ще пътувате през планинските проходи. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават шофьорите да не тръгват на път с летни гуми, защото се очаква още тази нощ по високите части да завали първият сняг. Почистващите фирми са готови да реагират веднага и да обработят настилките. В София също започнаха проверки на фирмите за снегопочистване.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:40, 24.10.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Застудяването вече е факт, а от Пътната агенция съобщават, че вече са набавени нужните количества сол, пясък, химикали и машини за посрещане на първия сняг. Директорите на пътните управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където е възможно да се образуват заледявания. В столицата все още не се очаква сняг, но проверките за предстоящия сезон вече започнаха и ще приключат в края на седмицата. По време на днешната проверка, кметът на София каза, че санкциите за снегопочистващите фирми са сериозни и се надява да се положат максимални усилия. За миналия зимен сезон заради непочистени добре улици, фирмите са санкционирани с 3,5 млн. лв. 234 снегорина вече са в готовност, а още 53 ще се използват за извън градската част. Тази зима за първи път пробно ще се обработват участъци с разтвор на натриев хлорид,

Обработването с воден разтвор на натриев хлорид ще се приложи само на избрано трасе, за да се прецени дали този метод е подходящ за софийските условия. Технологията е заимствана от австрийската столица, а идеята е предварителната обработка с разтвор да не допуска заледявания.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: И се радвам, че още с първата фирма, с която говоря, са съгласни да направим този опит. Това не е заложено в договорите им и ще го направят доброволно.

За непочистена навреме спирка, фирмите дължат 2000 лв, а за необработени 100 кв.м, санкцията е 1000 лв. Средствата, които не бъдат похарчени за зимната поддръжка, ще отидат за лятно почистване на града. От общината напомнят, че отговорни за премахването на снега от тротоара пред жилищата си, са единствено гражданите.

Веска Георгиева, Столичен инспекторат: И е добре да запомним, че когато почистваме снега пред магазини, жилищни кооперации, не бива да го изхвърляме на вече почистеното платно!

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават шофьорите, ако ще пътуват през следващите дни, да се оборудват за зимни условия. Георги Георгиев има комплект зимни гуми, но още няма да ги слага, защото застудяването ще е кратко.

Георги Георгиев: Виждате, че след 2-3 дни пак ще бъде +20 градуса и понеже няма да пътувам, затова отложих.

Антифриз, зимна течност за чистачки и пълен резервоар са останалите детайли, които ще направят пътуването ви по-спокойно и безопасно.

Засега зимните гуми не са задължителни, а само пожелателни. От 15 ноември обаче, ако не сте със зимни гуми или такива с дълбочина на грайфера поне 4 мм., при проверка може да бъдете глобени с 50 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава в сила частичното бедствено положение в Червен бряг заради затворен мост
Остава в сила частичното бедствено положение в Червен бряг заради затворен мост
Дариткова: Преминаването на Фонда към НЗОК ще ускори лечението на деца в чужбина
Дариткова: Преминаването на Фонда към НЗОК ще ускори лечението на деца в чужбина