НОВИНИ

Неделино губи проекти заради недостатъчно население

Критерии за брой жители спъват възможността Неделино да реализира проекти за водоснабдяването на 12 села. Общината няма възможност сама да осигури финансиране, тъй като е сред най-задлъжнелите в страната. При годишен бюджет от пет милиона и половина в момента кредитори са предявили вземания за над 7 млн. лева. Така Неделино попада в черния списък на министерство на финансите.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
06:53, 14.02.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Във всички села в Неделино водоизточниците са чрез изградени каптажи, а не през помпени станции или сондажи. Голяма част от мрежата е с интернитови тръби. За да помогне на хората, местната власт изготвя проекти по програмата за развитие на селските райони за близо 6 млн. В това число и за нови улици. Класирането на общината обаче е обречено, защото броят от около 300 постоянни жители в населено място не покрива изискванията на фонд „Земеделие”.

Боян Кехайов, кмет на община Неделино: Да преоценят и да преразгледат нашите предложения, за да намерят финансиране. Ние и тази година през месец декември обявихме бедствено положение поради липса на вода в населените места. Говорим за развитие на туризъм, говорим да задържим младите хора, но без вода няма как да го направим. Живеем в планината, а чешмите ни са сухи.

Любомир Славейков има къща за гости в неделинското село Еленка. Заради липсата на вода за повече от месец през миналото лято мъжът се принуждава да отмени предварително резервирано сватбено тържество. Така малкият му семеен бизнес търпи сериозни загуби.

Любомир Славейков, собственик на къща за гости: В повечето къщи си се оправя всяко семейство самостоятелно – кой както може. Нашите селца са с много малък брой жители, разпокъсани са и този критерий директно ни изключва опцията за финансиране, което е много жалко за нашето население.

Пак заради изискване за определен брой население общината губи и европейски проект за опазване на символа на града – църквата Света Неделя.

Храмът е най-големият в Източните Родопи и обслужва цялата околност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на виното и любовта
Празник на виното и любовта
Евакуацията на населението край язовир Оровил остава
Евакуацията на населението край язовир "Оровил" остава