НОВИНИ

Рациария тъне в иманярски изкопи, мижави пари за проучвания

Нищожно финансиране и иманярско опустошение поставят археолози в патова ситуация. Изследователите на римската колония Рациария край Видин стоят пред безсмислен избор - да разчистят съсипаните разкопки от миналата година, или за започнат нови, които също са застрашени. И тази година финансирането на археологическите проучвания за над 100 обекта в страната е едва 500 хиляди лева.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Боян Петров
20:26, 15.08.2016
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Първи ден на разкопките в Рациария. Археолозите, обаче, са крайно затруднени от къде да започнат. Старателно проучения терен от миналата година е разоран.

Здравко Димитров - р-л на археологическите проучвания на Рацирия: Бяха буквално унищожени от иманярите. - Тази пръст не е била тук? - Тази пръст не е от тук, тя е изхвърлена именно от пода, който беше великолепно запазен имахме идея да сондираме да продължим.

Миналата година успели да проучат едва четири квадрата от една великолепна жилищна страда. За толкова им стигнали парите - 12 хиляди лева. Но сега отпусната сума е още по-нищожна - 9 хиляди лева.

Здравко Димитров: Ето сега сме изправени пред проблема да изчистиме ли тези разрушения ,или да започнем нов сектор. И в двата случая ако започнем нов сектор може да се изправим пред същия проблем.

Иманярите са проблем навсякъде, но в Рациария са истинско бедствие. Иначе равния терен до Арчар е осеян с хълмове и ями от булдозерите им. И дори нарочно разкритият полицейски участък в селото не ги спира. А и обектът е невъзможно труден.

Деян Цолов - началник на полицейски участък, с. Арчар: 600 декара е самия терен. Виждате какъв е коства доста ресурс на хора време. И последният, който беше заловен в края на юли месец в лицето бяха намерени няколко монети т. нар. костаци, които са доста разпространени и с доста ниска стойност -10-15-20 лева.

Обидна цена за огромните щети, които нанасят. Ограбени парчета история, които е невъзможно да се оценят.

Но най-голямата съсипия не са откраднатите монети или дори статуи а ето тези дупки, които нарушават всичките наслагвания и пластове на времето които археолозите могат да прочетат и да ни възстановят историята.

А Рациария има какво да разкаже. Богата римска колония, със статута на малък Рим,важно пристанище и тържище, тя изумява с великолепието си, подсказано и от малкото опазено до тук. И парадоксално на фона на лунния пейзаж, останките са обявени за паметник от национално значение. И 9-те хиляди за тази година е всеобща обида.

Здравко Димитров: Смисъл римски град да се копае с по-малко от 40 хил лева няма.

Освен за спокойствието на иманярската мафия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шум от фойерверки предизвика паника на Лазурния бряг
Шум от фойерверки предизвика паника на Лазурния бряг
Базата на скандалната автобусна фирма в Сливница е празна
Базата на скандалната автобусна фирма в Сливница е празна