НОВИНИ

Недостиг на дърва за огрев по складовете в Пловдив

Недостиг на дърва за огрев по складовете в Пловдив. Причината – липсата на работна ръка в дърводобивния сектор и износ на дървесина в чужбина. Тази година има завишение на цената на дървата в региона – с 10%.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
08:20, 20.10.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

За семейството на Мария Минчева най-евтиният вариант за отопление през зимата е твърдото гориво. С 3 кубика дърва те ще се топлят до месец февруари.

Мария Минчева:
"Ние сме апартамент 78 квадрата и с една печка се отопляваме много добре. Винаги е топло като я запалим, си кара цял ден."

Въпреки че търговците отричат за повишение на цената на дървата, то наша проверка показа, че те са с 10 лева по-скъпи тази година. Кубик дъб или бук се продава за около 90 лева, без превоз. Въпреки това много хора избират да се снабдят сега с дърва, а не през пролетта, когато цената им е доста по-ниска.

Георги Стойков – управител на склад за дърва:
"Както всяка година, така и сега търсенето идва накрая към края на лятото и затова, както виждате, складовете са почти празни. Търсенето е голямо по една или друга причина търсене както всяка година, така и сега има."

Складовете обаче са празни и заради липсата на доставка на дърва. Има недостиг на работници, които да добиват дървесина и затова все по-трудно големи количества стигат до складовете, казват търговците. Друг проблем от години е износът на дърва за наши съседни държави.

Георги Стойков – управител на склад за дърва:
"Първо трябва да се задоволят нуждите на самите граждани в самата държава и после да се прави някакъв износ, закъдето и да е. За Гърция тази стока може да бъде продадена на два пъти по-висока цена. В момента в съседна Гърция самата дървесина върви около 150-160 евро на тон. Това ще рече някъде около 70 евро кубик."

А заради корояда по иглолистната гора скоро ще се прибегне до използването на мека дървесина за отопление.

Инж. Мирослав Димитров – директор на Регионална дирекция по горите-Пловдив:
"Те се отсичат и също могат да се използват и за огрев и за производство на някои от пелетните фабрики основно за отопление."

От началото на годината горските служители са проверили над 560 склада в Пловдивско. Съставени за 10 акта за нарушения. От дирекцията по горите в Пловдив съветват потребителите да следят за електронен превозен билет и марка, които потвърждават, че дървесината е законно придобита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адемов: Трябва да има гаранции, че бизнесът ще осигурява коректно служителите си
Адемов: Трябва да има гаранции, че бизнесът ще осигурява коректно служителите си
Започва мащабна реконструкция на бул. В. Левски във Варна
Започва мащабна реконструкция на бул. "В. Левски" във Варна