НОВИНИ

Недостиг на лекари в Благоевград

Спешно търсят четирима специалисти за двете Трудово-експертни лекарски комисии в Благоевград. Желаещи медици за обявените в Бюрото по труда свободните места обаче няма. В момента в експертните комисии работят около десет лекари, повечето от които са в пенсионна възраст. Пациентите пък се оплакват, че решенията за освидетелстване често се бавят.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:16, 23.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още
недостиг лекари благоевград

Двете трудово-експертни лекарски комисии в благоевградската болница са единствените в областта и натовареността им е голяма. Всеки ден на прегледи минават средно по около 30 пациенти, а хората чакат с часове, за да влязат в кабинетите.

Бих критикувала комисията, че е много неорганизирана работата на самата комисия... Няма насрочени часове - идваш сутринта и когато влезеш, тогава.
Пътувам от Гоце Делчев, селата: Като не можем да свършим днеска утре пак трябва да дойдем, ден губим, време, разходи.

За да не пътуват хората от по-отдалечените райони в областта, от Регионалната здравна инспекция казаха, че обмислят да сформират комисии в Петрич и Гоце Делчев. Проблем обаче е, че и там има дефицит на лекари, защото повече от тях искат да разкриват частни кабинети.

Лена Павлова, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград: Действително липсва желанието на колеги да работят, а това е ограничението законовото, което налагаше до момента предишната наредба. Колегите имат право да работят само в ТЕЛК съставите, като само един ден в седмицата им се разрешаваше да работят в болнично отделение. Младите колеги... биха искали да работят в болнични заведения, за да могат да се развиват.

Здравното министерство вече прие наредба, която е внесена в Министерски съвет и се очаква с нея да се облекчи работата на лекарите, работещи в ТЕЛК комисиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата в Хасково може да се ползва за пиене и готвене
Водата в Хасково може да се ползва за пиене и готвене
Фестивал на пясъчните фигури в Русе
Фестивал на пясъчните фигури в Русе