НОВИНИ

Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградско

Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградска област. Само в 38 от общо 125 училища в региона има педагогически съветници, а психолозите са едва 17. Заради липса на средства, в много от училищата такива специалисти няма. Нарастващата агресия сред учениците обаче засилва нуждата от такива кадри във всички училища.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалийска
17:34, 16.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Родители, учители и директори - всички са на едно мнение - педагогически съветници и психолози в училищата трябва да има.

Христина Попова, педагогически съветник в Езиковата гимназия в Благоевград: Не само с агресията бихме се справили. Бихме се справили с огромната самота на днешните деца по-успешно, бихме се справили по-успешно с тревожността на същите тези деца, разбира се и с тревожността на възрастните.
Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление по образованието в Благоевград: За мен е задължително присъствието на такъв специалист в щатното разписание на всяко училище и имайки предвид специфичната дейност, с която се занимава един психологически съветник или психолог, а именно да консултира и подпомага всички участници в образователно-възпитателния процес.
;

Засега такива специалисти има само в по-големите гимназии в областта. В малките училища бюджетът не достига, за да бъде формиран такъв щат.

Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление по образованието в Благоевград: Разбира се, при по-малките училища по-малкият финансов ресурс предполага такъв щат да бъде формиран дори на намален работен ден, което означава и по-малко заплащане. Изход има, когато две по-малки съседни училища съответно на половин щат назначат в щата си психолог или педагогически съветник

От Регионалното управление по образованието казаха още, че очакват през следващата учебна година да има повече психолози и педагогически съветници в училищата тъй като се предвижда увеличение на разходните стандарти и работните заплати на педагогическия персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президент, премиер и опозиция се обединиха за обща европейска отбрана
Президент, премиер и опозиция се обединиха за обща европейска отбрана
Рекорден интерес към първото телевизионно интервю на Еманюел Макрон
Рекорден интерес към първото телевизионно интервю на Еманюел Макрон