НОВИНИ

Недостиг на вода за водноелектрическите централи и проблеми с тока

Нов пик в потреблението на ток в четвъртък прогнозират от Електроенергийния системен оператор. Тогава се очаква натоварването да е близко до пределните възможности на мрежата. Въпреки че от дружеството уверяват, че няма да има проблем с доставките, все пак се налага компанията да се справя с няколко трудности.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:48, 23.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Три са основните проблеми пред електроенергийната система в момента. Първо - гарантирането на студеният резерв, второ - ниското ниво на язовирите, които са наполовина празни и трето, това че не може да разчитаме на помощ от съседните държави, където ситуацията е подобна на нашата.

В момента в двете централи - ТЕЦ Русе и ТЕЦ Марица 3 в Димитровград, които работят като студен резерв на системата, има повреди. От ЕСО обясниха, че се надяват ситуацията да бъде овладяна скоро.

По-сериозен е проблема с водноелектрическите централи. Причината - преди снеготопенето язовирите са пълни на 56%, което означава,че мощностите за производство на ток не могат да потребяват повече вода от тях, обясняват експерти.На вецовете се разчита за покриване на върховите товари в енергийната система, каквито се очакват в четвъртък и петък.

Теменужка Петкова: "Когато става въпрос за управление на водните ресурси, тук нашата работа е съвместна с тази на министерството на околната среда и водите, така че ние поддържаме непрекъсната връзка с тях по отношение на състоянието на язовирите. Друго много важно уточнение е, че с цел да пестим тази вода към настоящият момент НЕК използва оборотна вода чрез ПАВЕЦ Чаира."

ПАВЕЦ Чаира е свързан с два язовира, през нощта изпомпва вода от единия в другия, а през деня произвежда ток с водата от пълния. Към момента страната ни не може да разчита на доставки от съседните държави, защото те също изпитват недостиг на ток.

От Министерството на енергетиката не очакват да има режим на тока заради предстоящите застудявания. Износът на електроенергия остава спрян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Лозенец дари имот за създаване на център за деца с аутизъм
Община "Лозенец" дари имот за създаване на център за деца с аутизъм
Оранжерийни краставици, отгледани по съвременна технология
Оранжерийни краставици, отгледани по съвременна технология