НОВИНИ

С какви трудности се сблъскват хората с увреждания?

По-достъпна градска среда за хората с увреждания обещаха от Столичната община до края на тази година. Вече са факт два асансьора в подлеза на хотел "Плиска" и три в този до Окръжна болница. Все още обаче недостъпни се оказват много от улиците. С какво се сблъскват хората в неравоностойно положение, вижте в репортажа.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
06:40, 18.04.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Срещнахме се с Петко Сталинчев пред блока, в който живее в Студентския град. Той е четвърти курс в Софийския университет и всеки ден сам изминава пътя от мястото, където живее до университета. Излизането от блока се оказва най-лесната част от неговия път.

Петко Сталинчев: След това започват препятствията. От бордюр до бордюр, нескосени. Спирките нито са обозначени, нито са скосени бордюрите, за да мога да сляза. Всеки бордюр е една берлинска стена за мен.

От Столичната община казаха, че вече са възложили на фирма да ремонтира тротоарите в близост до спирката на Зимния дворец. Работата трябва да започне през април и да приключи до началото на май тази година. От общината предвиждат тротоарите в почти цяла София да бъдат пригодени за хората в неравностойно положение.

Даниел Евлогиев - директор на транспортна инфраструктура към Столична община: Рампите, които ще се изграждат, ще бъдат в зоните на спирките, които обслужват градския транспорт в зависимост от техническата възможност.

Следващото препятствие, през което трябваше да мине нашият герой, беше подлезът на Софийския университет. Минава по рампата, която се оказва прекалено висока за него.

Даниел Евлогиев - директор на транспортна инфраструктура към Столична община: Във времето, в което е изграждана нормативната уредба, е била различна от тази, която действа сега. Това включва наклони на подлези. Ще проучим възможността за поставяне на асансьор, ако има техническа възможност, ще го реализираме.

Петко среща трудности и когато ходи на театър.

В "Сълза и смях" се наложило да го носят от стълбите до залата. Оказа се, че там имат устройство предназначено за хора с увреждания, но за него трябва предварително да бъде подадена заявка.

Петко Сталинчев: Видяхте то не работи. В другите театри аз съм сигурен, че няма и такова нещо.

Петър Райжеков - мениджър на театър "Сълза и смях": Тъй като една рампа трябва да направи завой, за това е необходимо пространство някъде около 2 метра и нещо. Тук стълбите също не са подходящи за рампа.

От Столичната община обещаха до края на 2018 г. голяма част от планираните ремонтни дейности по тротоари, подлези и спирки на градския транспорт, да бъдат реализирани. За Петко Сталинчев и всички, които се борят с всекидневните трудности на недостъпната градска среда, остава да чакат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започва акция на Пътна полиция, наречена „24 часа скорост
​Започва акция на "Пътна полиция", наречена „24 часа скорост"
Майки на деца с увреждания излизат на протест
Майки на деца с увреждания излизат на протест