НОВИНИ

Недоволство срещу Комисията за защита на потребителите

Зрителски сигнал от недоволни потребители, изтеглили кредити в швейцарски франкове. Преди около 10 години на банковия пазар се появява изгодна оферта за ипотечни кредити в тази валута. Те са допускали по-нисък доход и не особено големи гаранции, което е било примамливо за много хора. Според някои потребители обаче офертите са били манипулативни. Нашата зрителка, заедно с други потребители, се оплаква от поведението на Комисията за защита на потребителите, която през последната година се явява защитник на засегнатите по случая.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 18.12.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Засегнати потребители твърдят, че кредитът с швейцарските франкове няма погасяване и колкото повече плащаш във времето, толкова повече остава да дължиш за напред. Те завеждат колективен иск и го възлагат на КЗП в лицето на Димитър Маргаритов, като неин председател.

Стига се до споразумение: най-доброто за момента според председателя на комисията, но според потребителите то е в разрез с исканията от колективния иск. Лидия Петкова е един от кредитополучателите, които са избрали кредит в швейцарски франкове. Според нея офертите тогава са подвели потребителите.

Лидия Петкова, кредитополучател
Смятаме, че споразумението е неизгодно, защото дава възможност на банката да си измие ръцете със задна дата, давайки ни права,които е трябвало да ни даде още с първоначалния договор, без да предвижда възможност за нас да се възползваме от тези права, дадени със задна дата.

В началото засегнати от случая според КЗП са били около 3 000 - 4 000 души. От там допълват, че в годините при повишаване на франка, доста хора са превалутирали кредита си, при много различни и по-тежки условия от сега договореното.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите
Tова, което смятам, че постигнахме със споразумението е, тези кредитополучатели да бъдат поставени на абсолютно равноправен принцип и третиране с всички потребители, които са получили кредити в евро или лева и всичко онова, което се получава като надплащане да бъде поето от банката, така че в това споразумение е залегнал принципът за поемане на валутния риск в съотношение 20% към 80% и банката ще го поеме.

Същият принцип е залегнал и в новия закон за ипотечните кредити на граждани, който е в сила в България от октомври. Разликата е, че при подписаното споразумение рискът се връща назад във времето и се поема от първия момент, в който курсът на франка е поел нагоре.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите
Ние винаги бихме могли да водим колективния иск отново. Въпросът е обаче да сме сигурни, че това си заслужава, защото то е свързано с време и с пари за самите потребители, а когато се намери подобно решение както считам, че е правилно с въпросното споразумение въпросът се решава доста бързо и то без да е необходимо да бъдат правени каквито и да било допълнителни разходи.

От Комисията за защита на потребителите увериха, че всеки, който има съмнения, свързани с договора, може да се обърне към тях и в частност kym председателя ѝ - Димитър Маргаритов, за да се обсъдят вариантите за кредитополучателите, които още не са намерили добър вариант за промяна на договорите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабела Шопова разказва за своята различна Коледа
Изабела Шопова разказва за своята различна Коледа
Днес ще бъде изпробван нов метод за обезопасяване на цистерните в Хитрино
Днес ще бъде изпробван нов метод за обезопасяване на цистерните в Хитрино