Споразумение между недоволните биопроизводители и Министерството на земеделието беше постигнато днес, след като за втори път този месец земеделците се събраха на протест. Двете страни се разбраха да бъде назначен ресорен заместник-министър, предложен от бранша, който ще отговаря за биологичното земеделие.

Биопроизводителите, подкрепени от производители на плодове, зеленчуци и картофи, са недоволни от нова наредба, с която се въвеждат високи изисквания към тях и фирмите, които ги сертифицират. Според министерството това се налага заради открити нарушения и нужните мерки, за да се гарантира високо качество на биохраните.

13 земеделски организации подкрепиха протеста, като някои се разграничиха от искането за оставка на министър Порожанов. След час преговори беше постигнато съгласие да има нов зам. министър за биопроизводството, както и наказания за експертите, създали спорната наредба.

Веселина Ралчева - Асоциация "Биопродукти": Ще има оставки на отговорните за целия хаос. На ниво дирекция и по-надолу. Той ще направи проверка кой забърка кашите.
13 браншови организации настояват за оставката на земеделския министър Порожанов

13 браншови организации настояват за оставката на земеделския министър Порожанов

13 браншови организации, сред които производители на плодове, зеленчуци и картофи, както и биопроизводители, настояват за оставката на земеделския мин...

Министър Порожанов потвърди, че в резултат на проверката, ако има виновни, те ще бъдат наказани. Той очерта промените, които ще се направят в спорната наредба за биопроизводството.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Да не се отнема направо или при еднократно нарушение на биологичен производител лиценза, другото е свързано с пробите. По това ще дебатираме отново, но ние трябва да имаме разумен брой проби, така че да се гарантира сигурността на качеството на предлаганата продукция.

След споразумението с Румен Порожанов, протестиращите биопроизводители се отказаха от шествие до МС.

Предупредиха обаче, че ако той не спази обещанията, са готови на нов протест, към който този път ще се присъединят и животновъдите.

Няма пренебрегнати сектори в селското стопанство, заяви Румен Порожанов

Няма пренебрегнати сектори в селското стопанство, заяви Румен Порожанов

Не може да се твърди, че някой сектор в земеделието е пренебрегнат за сметка на друг, заяви в студиото на „Още от деня“ земеделският министър Румен По...