НОВИНИ

Недоволство от мръсния въздух в Русе, Пловдив очаква най-запрашените месеци

Родители от Русе изпратиха децата си тази сутрин с маски на училище в знак на протест срещу мръсния въздух. Вече пети ден от запалено сметище се носят облаци дим. През последните две седмици и в Пловдив се отчита превишение в нормите на фините прахови частици. Градът навлиза в най-запрашените месеци от годината, които са опасни за хората с хронични белодробни проблеми.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:26, 07.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В училище "Васил Левски" в Русе тази сутрин част от учениците дойдоха с маски на лицето заради тежката миризма в града.

Тихомир Ангелов: Някой да се събуди, дали ще бъде институция или управляващи, няма значение. Нещо трябва да се промени в този град. Не може да ни е страх да си отворим прозорците, за да проветрим и да дишаме спокойно.

От Екоинспекцията в Русе заявиха, че няма основание за страх и недоволство.

Любомир Атанасов, директор на РИОСВ - Русе:Данните и от двете станции, за радост, не показват някакви резултати, които са стресиращи. Така че няма някакви опасности за замърсяване на околната среда и за жителите на града.

На прага на отоплителния сезон в Пловдив между 30 и 40 000 домакинства използват печки на твърдо гориво. А те са един от основните замърсители на въздуха през зимата. Затова от общината обмислят с европейски средства да бъде подменено част от отоплението с по-екологично. Газификацията е един от вариантите.

Елена Найденова, експерт в отдел "Екология" Община Пловдив: Най-вероятно между 3 и 5 000 лв би струвало на едно домакинство промяната на неговото горивно съоръжение.

Лекарите съветват да бъдем особено предпазливи, когато става въпрос за деца и хора с хронични белодробни заболявания.

Д-р Силвия Новакова, алерголог: Фините прахови частици оказват ефект не само върху хората с белодробни проблеми - като астма и обструктивна белодробна болест, но са и особено опасни за хора, които имат сърдечни проблеми и повишават риска от инфаркт на миокарда.

По данни на Европейската агенция по околната среда през 2015 г. в България замърсяването с фини прахови частици е довело до преждевременната смърт на повече от 14 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъдиха проблема с фалшивите новини на кръгла маса в НС
Обсъдиха проблема с фалшивите новини на кръгла маса в НС
Как междинните избори ще променят американската политика?
Как междинните избори ще променят американската политика?