НОВИНИ

Недоволство в Петрич заради нов строеж до храма на Ванга

Хора от цялата страна се обединяват срещу намерението за строителството на къщи за гости в района на Рупите. Местността е защитена зона. Инвеститорите имат намерение да построят 11 къщи за гости със СПА-център. Инвеститорите обаче твърдят, че всичко е законно, извадили са необходимите разрешителни и нямат намерение да се откажат от строителството.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
12:32, 30.05.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Над 25 000 души се обединиха в социалните мрежи срещу застрояването на защитената местност „Рупите". Хората твърдят, че едва преди няколко дни са разбрали за предстоящото строителство и настояват то да бъде спряно.

Александър Котрулев: Отведнъж в общественото пространство, във Фейсбук излязоха всички тези проекти.
Венета Петкова: Ние започнахме да виждаме тези червени колчета, които започнаха да се поставят тук и там. Хората ги измъкваха, после пак ги слагаха и по това ние разбрахме, че има такъв инвестиционен проект и който ще започне от март месец. Ние смятахме, че това няма как да се случи.

Други се опасяват, че дебитът на лековитата минерална вода няма да е достатъчен.

Цветелина Шулева: Водата, която е като дебит в концесията, дори в момента през отоплителния сезон е недостатъчна. Не се осъществява свободният разлив на концесията, който е задължително да го има, за да съществува екосистемата.

От общината в Петрич обаче увериха, че към момента се използват само 5% от ресурса на минералната вода и проблем няма да има. Освен това всички процедури били спазени.

Антоанета Ангелова, еколог на община Петрич: Качена е цялата информация, която е за инвестиционните намерения на страницата на общината още 2016 година.

Концесионерът обясни, че след три години на проучвания и обикаляне на институциите е получил всички необходими разрешителни.

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора: В България следва да си отговорим на един въпрос първо - актовете на институциите и актовете на органите важат или не важат. Трябва ли да се спазва закона или не трябва да се спазва. Когато един инвеститор иска да строи към кого трябва да се обърне.

В парцела, където ще се стори, е направено и археологическо проучване заради близостта на древния град Хераклея Синтика. Не са установени археологически структури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дадоха ход на делото срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември
Дадоха ход на делото срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември
Президентът Радев откри международна изложба за отбранителна техника в Пловдив
Президентът Радев откри международна изложба за отбранителна техника в Пловдив