Цяла кооперация в район „Южен“ в Пловдив се жалва от строителството на жилищна сграда в съседство. При наливането на бетон няколко пъти в месеца тежка строителна техника минава през частния имот на потърпевшите.

Пловдив

От няколко месеца живеещите на улица „Петър Стоев“ 42 А подават сигнали до институциите в опит да спрат незаконното според тях, навлизане на камиони и бетоновози в имота им. Напрежението между тях и инвеститорите на строящия се в съседство обект ескалира, когато граничната стена между двата имота е разрушена, за да се отвори път през който да минава техниката.

Красимира Василева: Още в деня, в който започнаха да разрушават граничната стена между двата парцела, тъй като се затресе сградата отворих прозореца на терасата и им обясних, че това е частен имот, че тази стена е гранична, да не я рушат.
Иван Камбуров: Те дойдоха и ни бутнаха оградата, без да кажат нищо все едно аз да вляза в на някой къщата и да си седна в хола и да си пусна телевизора.
Валерия Камбурова: Всеки ден минават машини, вдига се шум, потрошиха ни целия тротоар. Те всяка сутрин искат ние да си махаме колите, за да може да си влизат спокойно, при положение, че това е собственост на живущите тук. Неколкократно потърпевшите подават жалби до администрацията. Получават отговор, че инвеститорът и изпълнител на новия обект има всички необходими разрешения.

Без отговор остана нашия въпрос защо е допуснато изначално да се строи, когато е видно, че улицата, през която ще трябва да минават големите над 20 тона камиони, е широка малко над два метра. Улица „Грамада“ никак не отговаря на името си. По нея трудно би преминал автомобил, а още по-малко бетоновоз или фадрома например.

Иван Камбуров: Тоя, който им е разрешил, той замисля ли се от къде ще минат камионите?

В писмена позиция инвеститорът определя жалбите на потърпевшите за неоснователни и незаконосъобразни.

„Ако с ангажимента си да построим сградата, нарушаваме два пъти в месеца нейните подлежащи на отчуждаване въпросни 60 см, нека органите, които са компетентни, отговарящи за това се самосезират“, се казва още в становището на фирмата изпълнител.

Красимира Василева: Тези четири плочки са улица „Грамада“ , границите на нашия двор са до улицата според сега действащия план на град Пловдив. Тежките камиони на строителната фирма ежедневно нахлуват в нашия двор, разрушават настилката, те паркират, маневрират под прозорците и нарушават всичко пред входната ни врата.

От Голяма Община, която е издала разрешителното за строеж, ни препратиха към районната дирекция национален строителен контрол, които следят за нарушения при изпълнението на сгради от трета категория. В момента се извършва проверка по случая. Фирмата изпълнител има един издаден констативен акт от район Южен. Те са поискали осигуряването на свободен достъп до строителния обект.

За проблема гражданите вече са сигнализирали и прокуратурата.