НОВИНИ

​Недоволство в Разлог: Колко ще плащат за вода жителите на града?

Общините да бъдат разделени на няколко категории и от това да зависи цената на водата, която плащат жителите им. Това предлага кметът на Разлог Красимир Герчев. Според него, при формирането на цената на водата трябва да се взима предвид дали в населеното място има изградена пречиствателна станция за питейни и отпадъчни води.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
08:17, 28.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

С около 83 стотинки е поскъпнала водата в Разлог за последните няколко месеца. От общината са започнали анализ дали новата цена е реална и как повечето приходи ще помогнат за поддръжка на водопроводната мрежа. Общините без пречиствателни станции да плащат най- ниска цена на водата, а тези с две пречиствателни станции най-висока, предлага кметът Красимир Герчев.

инж. Красимир Герчев, кмет на община Разлог: Това, което формира и следи цената, това е Законът за ВиК услугите, който е приет 2005 г., за съжаление в чл. 14 законодателят не е предвидил по- диференцирано разпределяне на водата. Да даде възможност за корекция на цената там, където има или няма прчествателни станции.

От ВиК-Благоевград обясниха, че цената на водата в цялата област е една от най-ниските в страната.

Андон Христов, ръководител на пречиствателна станция за питейни води-Благоевград: В населените места, където има пречиствателни станции за отпадъчни води, се начислява такса и пречистване. Но гражданите трябва да знаят, че плащайки тази цена се подобрява реално екологичното състояние на региона.

Според кмета на Разлог, трябва да се подпомагат финансово социално слабите хора за плащането на сметките за вода.

инж. Красимир Герчев, кмет на община Разлог: Трябва да има някакви, както има помощи за отопление, така и да има и за водата. Тоест водни помощи чрез социалните служи за хора, които са законово свързани с мрежата и по една или друга причина имат ниски доходи или са без работа, така че да ползват помощи за минимално количество вода.

За подобряване на водопроводната мрежа в община Разлог са необходими около 56 млн. лв. В региона големи градове, като Сандански, Петрич и Гоце Делчев няма изградени станции за пречистване на отпадъчни води .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП: Сроковете за касовите апарати дават време за всички
НАП: Сроковете за касовите апарати дават време за всички
Проверяват напредъка на изграждането на АМ Хемус между Ябланица и Боаза
Проверяват напредъка на изграждането на АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза