България може да запази въглищните си централи, но само, ако те изпълнят изискванията на Европейския съюз. Това съобщи еврокомисарят по енергетика и климатични промени Мигел Канете на неформалния съвет на енергийните министри от общността.Той е част от Българското европредседателство. Какви цели си е поставила страната ни до края на юни и какви са очакванията на Брюксел, вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

До края на своето Европредседателство България си е поставила за цел да постигне съгласието на повечето държави как трябва да изглежда бъдещото развитие на така наречената нисковъглеродна енергетика на ниво Европейски съюз.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Аз смятам и съм обнадеждена, че има такава възможност - Българското председателство ще работи за това да бъде постигнат такъв общ подход с оглед следващи преговори с Европейския парламент.
Мигел Канете, еврокомисар по енергетика и климитични промени: Ние в момента сме в преход към нисковъглеродна икономика. Това е дълъг процес, възобновяемите източници ще играят по-важна роля от изкопаемите горива в бъдеще. Това трябва да е ясно.

България е една от страните, които ще бъдат сериозно засегнати от мерките за чиста енергия, тъй като почти половината от тока у нас се произвежда от въглищни централи. Те не отговарят на европейските изисквания и трябва да бъдат затворени до една година, освен ако не получат отсрочка. Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че получаването на деругация е на първо място като цел, но само ако централите спазят евроизискванията.

Предложенията вече са изпратени към Брюксел. Комисар Канете коментира, че въпреки високите изисквания обаче Еврокомисията ще се съобрази и със социалната страна на централите и въглищните мини в отделните страни. Той увери Европа не иска България да затвори своите ТЕЦ-ове, а те да отговарят на екостандартите.

Теменужка Петкова: Това, което България ще направи, темата, по която ние работим с цел на първо място да гарантираме и енергийната си сигурност е свързана именно с това, централите, които работят на въглища да кандидатстват за деругация, разбира се ако те отговарят на всички ясно посочени в директивата изисквания.

Еворокомисарият Канете също подчерта, че независимо от високите екоизисквания, трябва да се мисли и за състоянието на сектора в съответната държава.

Мигел Канете: Ние трябва да осъзнаваме социално-икономическото въздействие в определени области, които зависят например от въгледобивни рудници и въглищни централи. Българското правителство има право да има, какъвто иска енергиен микс с различни видове енергия. Комисията единствено казва на България, че трябва да намалите с определени процент емисиите и да включите ВЕИ в микса си.

По план Европа трябва да постигне чиста енергетика до 2050 г. Дотогава не само централите трябва да бъдат заменени с нискоемисионни, но също така да бъде увеличена енергийната ефективност.

© БТА