Липсата на достатъчно редовни транспортни връзки и редовна комуникация се оказва основна пречка пред развитието на туризма в Европа. Това беше един от изводите в дискусия посветена на бранша, в която участваше делегация на всички страни членки и от Балканите. Форумът е част от българското европредседателство.

Туризмът трябва да продължи да бъде фактор за икономическия растеж на Европейския съюз около това се обединиха представители на всички министерства отговарящи за туризма в общността. Един от начините за увеличаване на качеството на туристическата услуга е подобряването на комуникацията и на транспортните връзки между страните.

Николина Ангелкова, министър на туризма
Това, което основно обсъдихме бе свързано с ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни. Колко е важна тази индустрия за всички, създава изключително много работни места и е повече от 10% от БВП на Европа.

Еврокомисарят по вътрешният пазар, също коментира, че сред факторите, които са определящи за успешния туризъм са транспорта и добрата инфраструктура.

Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар
Транспортът не е туризъм, но без транспорт, без летища, без инфраструктура не можем да посрещаме повече туристи в страните. Другият въпрос е устойчивостта, вероятно знаете, че в някои държави членки и градове, хората не искат повече туристи и затова трябва да се рекламират места, които не са толкова популярни, но които могат да привлекат туристите.

България в момента преговаря както за директни полети към западните балкани, така и за директна връзка между София и Пекин, обясни министър Ангелкова. 2018 г. е обявена от Европейската комисия за година на туризма между ЕС и Китай. Според посланик Джан Ханджоу от 100 китайци, 30 имат желание да посетят Европа и това показва какъв огромен потенциал има пред туристическите връзки с азиадската държава. В Китай обаче няма достатъчно информация за страните от Източна Европа като привлекателна туристическа дестинация.

Друг проблем, който беше засегнат на днешната дискусия е свързан с контрола при така наречената споделена услуга за настаняване на туристи в частни апартаменти. За такъв контрол настоява от години туристическия бранш, който сигнализира за нелоялна конкуренция заради възможното укриване на данъци.

© БТА