Неграмотният член на секционна избирателна комисия в Хасково, който ви показахме в изборния ден, е от квотата на Реформаторския блок. Жената от ромски произход, която не може да чете и пише, е участвала и на първия тур на изборите за президент. Въпреки сигнала, който БНТ подаде в РИК Хасково, тя не беше сменена, а от секционната комисия не знаеха дали ще могат да предадат изборните книжа заради неграмотния си колега, чийто подпис също е нужен за предаването на изборния протокол.

Въпреки сигнала, който подадохме в началото на изборния ден, неграмотната Джемиле така и не беше сменена от Реформаторския блок. Комисията успя да предаде изборните книжа без нарушения и навреме.

Антония Пройкова - председател на СИК: "Вместо да си седи вкъщи си стоя в училището, в коридора, или самата секция и наблюдава какво се случва и това е. Слава Богу успя да подпише протокола".

Председателят на комисията разбира, че Джемиле не може да чете и пише едва на втория тур, когато е трябвало отново да попълни декларация за доходите си.

Антония Пройкова - председател на СИК: "Вчера сутринта разбрах, че тя не може да пише и е помолила друг човек да ѝ попълни декларацията. Първоначално се не знаех как да реагирам и дали да уведомявам някого".

Отиваме в ромския квартал ,,Република", за да се срещнем отново с Джемиле. Посрещнати сме със заплахи.

- Защо не може да снимаме? - Какво да снимате? В момента не живее тук, на работа е. Не нахалствайте!

Опитваме се да открием и хората, които са я предложили за член на секционна комисия.

На телефона за връзка с реформаторите в Хасково никой не отговаряше през целия ден. Щабът също беше затворен. Отвън се виждаха единствено предизборни плакати.

В община Хасково ни обясняват, че в закона няма изискване да се проверява образованието на членовете на секционни комисии.

Диана Иванова, говорител на община Хасково: "Всички тези номинации са отговорност на партиите. Те определят кой ще е техният представител в секционната избирателна комисия. Никой никъде не го проверява доколко е грамотен и какво може да свърши. Компетентен ли е. Каква е ролята на общината в случая? В общината се провеждат консултации между партиите, на която консултация партиите се разбират за броя на техните членове."

Практиката в общината показва, че дори и да има неграмотни хора, те трудно могат да се засекат на разяснителните обучения преди вота. Обикновено инструкции от местния РИК се дават в зала, където присъстват над 1000 души и няма как да се обърне внимание на всеки.

Дали е имало и други неграмотни освен Джемиле на двата тура може само да гадаем. За участието си в изборите жената трябва да получи 50 лв.