НОВИНИ

Неизбежна ли е АЕЦ "Белене" - коментар на Трайчо Трайков и проф. Боян Дуранкев

Проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките да не се харчат парите на данъкоплатците. Това коментира в "Още от деня" бившият икономически министър Трайчо Трайков. Според икономиста проф. Боян Дуранкев са необходими разчети, които да покажат дали е необходима централата, също дали е екологично чисто и дали цената е "приятна" за крайния български потребител.

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 10.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Никой не знае каква ще е структурата на българската икономика през 2035 г. и дали тогава ще има експорт на тока, който произвеждаме, каза още Дуранкев.

Боян Дуранкев: Каменната ера не е свършила понеже са свършили камъните. В момента България все още използва въглища и други твърди горива. Нещо, което другите страни имат програми за отказване, въпреки че те са след 2030 г. България има още кюмбета, каруци и коне. Модерната икономика е преминала това състояние. Трябва да се търси решение за структурата на българската икономика.

Трайчо Трайков каза, че цената на електроенергията при АЕЦ "Белене" ще бъде 4 пъти по-висока от сегашната. Системата трябва да се базира на нови технологии, а не на системи от XX век., каза Трайков.

Трайчо Трайков: Като цяло мисля, че България върви в правилна посока и неслучайно нещата икономически изглеждат сравнително стабилни. Те не са толкова добри, колкото биха могли да бъдат, но при дадените обстоятелства, това е, което имаме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През 2021 г. Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба
През 2021 г. Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба
Започна пълна проверка на кметството в село Медени поляни​
Започна пълна проверка на кметството в село Медени поляни​