НОВИНИ

Неизправна експлоатация е вероятната причина за инцидента с крана в София

Неправилна експлоатация е най-вероятната причина за падането на строителен кран върху бензиностанция на столичния булевард „Никола Вапцаров“ в късния следобяд в четвъртък. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор след първия оглед на мястото на инцидента.

неизправна експлоатация вероятната причина инцидента крана софия
bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 14.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
„Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Най-вероятно причина за падането на крана, е неговата неправилна експлоатация, която не е била съобразена с метеорологичните условия и по-точно силния вятър над София вчера следобяд“, коментира председателят на ДАМТН Стефан Цанков, който беше на мястото на инцидента.

Проверката на ведомството ще продължи в петък, след като бензиностанцията, върху която е паднал крана, бъде обезопасена и от нея бъдат изведени горивата. По инициатива на Агенцията, Столична градска прокуратура е изискала всички документи свързани с управлението на съоръжението.

;

ДАМТН е орган, който следи фирмата надзорник над строителното съоръжение. Първоначалният оглед е показал, че дружеството е лицензирано по закон, извършвало е необходимите технически прегледи на крана, предстои подробна документална проверка.

Самият кран е с дистанционно управление (операторът му не е в него, а го управлява отстрани). Съоръжението пада върху бензиностанция в София вчера към 17,00 ч. след извила се силна буря над града. По първоначална информация в момента на инцидента, кранът е пренасял материали с голяма площ.

;


Строителният кран е от строящото се в близост до бензиностанцията училище. Пострадали са леко две жени и кранистът. Няма опасност от теч на гориво, съобщи репортерът на "По света и у нас" Явор Симов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азербайджански войник е бил убит в Нагорни Карабах
Азербайджански войник е бил убит в Нагорни Карабах
Събират средства за храма в Мечкул
Събират средства за храма в Мечкул