НОВИНИ

НЕК е платила на Русия дълга за АЕЦ „Белене“

Националната електрическа компания на България е платила дълга си в размер на 601,6 млн. евро за АЕЦ „Белене“. Това заяви днес в парламента българският министър на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

нек платила русия дълга аец белене
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 09.12.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

„Вчера вечерта НЕК направи превод на сумата (601,6 млн. евро) по сметките на руската компания „Атомстройекспорт“ в съответствие с решението на Международния арбитражен съд по проекта АЕЦ „Белене“. Сумата ще постъпи по сметката на „Атомстройекспорт“ днес“, каза министър Петкова.

Тя подчерта също, че средствата от централния бюджет за дълга по „Белене“ са отделени на основание на закона за предоставяне на финансова помощ на НЕК, приет от българския парламент.

В края на октомври България и Русия постигнаха споразумение за изплащането на пълната сума по дълга на „Атомстройекспорт“ до 25 декември тази година. При пълното погасяване на задължението до 15 декември руската компания се съгласи да се откаже от процент по дълга, което би трябвало да е в размер на 23,8 млн. евро.

През юни тази година Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева отсъди в полза на „Атомстройекспорт“ в спора му с НЕК за проекта АЕЦ „Белене“. Съдът разпореди руската компания да бъде компенсирана заради прекратяване на реализирането на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима полицаи са загинали след експлозия в столицата на Египет
Шестима полицаи са загинали след експлозия в столицата на Египет
Горски инспектори заловиха системен нарушител с 28 акта
Горски инспектори заловиха системен нарушител с 28 акта