НОВИНИ

НЕК ще губи по 400 милиона лева годишно при предвидените от КЕВР цени на тока

Националната електрическа компания ще губи по 400 млн. лева годишно, ако останат предвидените към момента от Комисията за енергийно и водно регулиране цени на тока от националната компания от 1 юли т.г. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:15, 02.06.2016
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
нек губи 400 милиона лева годишно предвидените кевр цени тока

Нашата цена на тока е свалена от 115 на 106 лева за мегават, като има непризнати разходи, коментира Илиев. По думите му в тази цена не е включен взетия от НЕК заем за разплащане на старите задължения с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Разходите по този заем през настоящата година са около 60 млн. лева, каза Илиев.

Има кръстосано субсидиране на топлинната енергия през електрическата, каза още Илиев. Не може заради 20 процента, които са топлофицирани, останалата част от населението и бизнеса да плаща, коментира той.

По думите му е недопустимо да се признава високоефективното комбинирано производство на електрическа енергия от топлофикациите, като в същото време се изхвърля 80 процента от произведената топлинна енергия в атмосферата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищни арести на ГДБОП в Бургас
Зрелищни арести на ГДБОП в Бургас
Откриха пречиствателната станция в Бяла
Откриха пречиствателната станция в Бяла