НОВИНИ

Нелегални търговци на храни със съмнително качество по пазарите в София

Храни, произведени в домашни условия се предлагат по пазарите при липса на елементарна хигиена. За това предупреждават от Агенцията по безопасност на храните. Наш екип обиколи няколко пазара в София и се натъкна на масова продажба на домашни туршии в легени, сланина със съмнително качество, както и продажба на месо и риба на открито. От Агенцията приканват хората да бъдат особено внимателни и да пазаруват само от лицензирани обекти, за да не слагат непроверени храни на празничната трапеза.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:24, 29.12.2015 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Дни преди Нова година около сергиите има много хора и алъш-вериша върви. Оказва се, че по празниците рязко се увеличава и броя на нелегалните търговци. На Женския пазар в столицата всяка трета сергия днес предлагаше домашни туршии - в легени, кутии и какви ли не съдове. Собствениците на тази сергия избягаха и се скриха от камерата ни.

На съседната показаха някакви документи, които обаче не са достатъчни за търговска дейност. Признаха, че туршиите са домашно производство.

В много от случаите самозваните търговци купуват от борсите големи бидони с туршии, препакетират ги при съмнителни условия и ги предлагат на пазара. Затова няма гаранция, че след консумацията им няма да се стигне до стомашни неразположения.

Въпреки масовите проверки на инспекторите от Агенцията по храните попаднахме и на месо и риба, които се продаваха на открито.

- Аз от пазара не купувам риба, макар че обичам риба. Съмнителни са ми качествата й. Замразяват я, размразяват я.

- Вие от тука каква риба купувате?

- Не, от тук купувам, само за котки.

По пазарите се предлагаше и домашна сланина. Купувачи не липсваха. За всички тези храни обаче инспекторите са категорични.

Д-р Силвия Каменова - гл. инспектор в ОД "Безопасност на храните" - София: "Няма как да се даде гаранция, че в действителност това са годни за консумация храни. Не знаем откъде са произведени, от какви животни, дали не са боледували. А и не се спазват нужните условия за предлагане на пазара, няма температурни условия на съхранение. Моят съвет е да не пазаруват от такива нерегламентирани търговци, които по никакъв начин не могат да дадат гаранция за продуктите, които предлагат."

Ясно е, че проверяващите не могат да са навсякъде и по всяко време. А и нелегалните търговци са находчиви и изобретателни. Изчакват проверките и се появяват отново. Затова най-сигурният начин да се предпазим от непроверени и дори опасни за здравето ни храни е да не се предоверяваме и да пазаруваме само от лицензирани търговци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пета жертва на отровната ракия в Якоруда
Пета жертва на отровната ракия в Якоруда
Ремонтираха покрива на Кукления театър във Варна
Ремонтираха покрива на Кукления театър във Варна