НОВИНИ

Немски фирми изпитват недостиг на кадри у нас

Сериозен глад за работна ръка изпитват немските фирми в България. Все повече квалифицирани работници напускат страната ни за по-високо заплащане, което затруднява работата на немските инвеститори у нас. Това стана ясно по време на кариерно изложение в Пловдив, организирано от Германо-българската индустриално-търговска камара. Участие взеха 18 фирми в сферата на електрониката и електротехниката, машиностроене и търговските вериги.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
21:00, 14.06.2017
11011
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Николай Вълков си търси работа от два месеца. Владее немски език и въпреки по-добрите възможности в чужбина е категоричен, че иска да работи тук.

Николай Вълков
"Смятам, че за един млад човек между 800 и 1000 лева са нормални, даже и да не е на начален етап, поне след 4-5 месеца."

Фирмите са готови да дават тези пари, но казват, че няма подготвени хора на пазара на труда. Много от кандидатите не владеят задължителния за работа немски език, други търсят реализация в чужбина, а трети нямат нужната квалификация.

Митко Василев - главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара
"Трудното е да се намират кадри, които са подготвени, знаещи, можещи, не какви да са за обща работа."

Едно от решенията на проблема с недостига е вносът на кадри от чужбина. Затова догодина на този форум ще бъде направена видеоконферентна връзка между немските фирми от Пловдивско и български студенти в Германия.

Мариана Чолакова – почетен консул на България в Пловдив
"Ние искаме да върнем всички тези млади деца обратно в България."

След китайските студенти българските са втората най-голяма общност в Германия. В момента там учат около 8000 български кандидат-висшисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще подаде ли оставка правителството в Румъния?
Ще подаде ли оставка правителството в Румъния?
Протестиращите за европейско правосъдие искат среща с Румен Радев
Протестиращите за европейско правосъдие искат среща с Румен Радев