Немски компании, развиващи бизнес в Пловдив, се нуждаят от технически специалисти, като заплащането в сферата става все по-високо. Фирмите представиха дейността си на форум във филиала на Техническия университет в Пловдив.

Пловдив

69 са фирмите в Пловдив в момента, които се представляват от Германо-българската индустриално търговска камара. Част от компаниите представиха дейността си на форум, организиран от Камарата, в опит да намерят кадри за бизнеса си.

Д-р Мариана Чолакова - представител на Германо-Българската индустриално търговска камара за Пловдив: Основните специалисти, от които се нуждаят тези компании, са специалисти в техническата сфера, като се започне от машинни оператори, които могат да управляват високо технологични машини, през инженери, през химици, физици.
Нели Влахова - представител на фирма за аутсорсинг услуги: Търсим специалисти, които владеят добре чужди езици. Работим с над 35 такива, като в Пловдив сме от 2011 година, доста динамично се развиваме, екипът тук е от над 300 човека в момента.

Освен студенти и вече работещи млади специалисти посетиха форума, за да се насочат към друга сфера на развитие.

Мариана Айвазова: Аз си търся предимно някаква стажантска позиция, тъй като нямам опит. Завършила съм, но не съм практикувала.

Според директора на филиала на Техническия университет в Пловдив бизнесът трябва да бъде все по-активен по отношение на подпомагането на университета.

Инж. Въльо Николов - директор на Технически университет - София, филиал Пловдив: Имаме чудесни примери в тази посока, има компании, които обновиха изцяло лабораторно оборудване в университета и естествено по този начин се повишава и качеството на обучение на студентите.

Предстои две нови немски компании да открият представителства в Пловдив, като те също ще се нуждаят от обучени специалисти.