НОВИНИ

Ненчев: Всички фирми, които търгуват с оръжие, минават много сериозна проверка

В края на годината се разрази скандалът с търговията на български оръжия в Сирия - за това говори в студиото на "Още от деня" военният министър в оставка Николай Ненчев. Той каза, че към момента не разполага с официална информация, но допълни, че ще се извърши пълна и подробна проверка, за да се установи дали това отговаря на истината или не. И може би в процеса на следствените действия ще се разбере какво точно се е случило.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 29.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

По думите на Ненчев, всъщност голяма част от фирмите имат право да изнасят оръжие във втори или трети страни, а оттам насетне те не носят отговорност. Там вече други служби имат отговорност дали изнесеното оръжие остава там или се изнася на друго място.

Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: Правомощията на министерството на отбраната не са чак толкова големи, аз участвам в този междуведомствен съвет, който издава лицензи на съответните фирми и всички тези фирми минават през много сериозна проверка, включително през службите за сигурност, министерство на отбраната, министерство на икономиката, МВнР. Така, че много внимателно следим какъв е техния предмет на дейност, имаме и последващ контрол.

Ненчев допълни, че в последно време много български фирми кандидатстват за такива лицензи. И понякога на едно заседание са над 20 тези фирми. В последните месеци като, че ли има доста засилен интерес, добави военният министър в оставка Николай Ненчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа блокира движението на пътя за Кричим
Катастрофа блокира движението на пътя за Кричим
Шофьорът на тира, който снощи вися от магистрала Хемус, е употребил алкохол
Шофьорът на тира, който снощи вися от магистрала "Хемус", е употребил алкохол