НОВИНИ

Нено Димов: Балансът между бизнеса и околната среда е ключово важен

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира в студиото на "Още от деня", че дивото къмпингуване трябва да бъде регламентирано, защото отпадъците и отпадните води създават проблеми на общините по Черноморието. Димов коментира и темата ограничението на вноса на дизелови автомобили в Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 05.07.2019
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Министър Димов смята, че една забрана за внос на стари автомобили е нарушаване на един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на стоки. Затова още миналата година на Съвета на министрите Нено Димов е предложил темата да бъде решена на ниво Европейски съюз. Министър Димов каза, че е бил подкрепен от още 9 държави.

"Движението на колите от страните с по-висок БВП към тези с по-нисък БВП отваря нов двоен стандарт. Европа трябва да избягва двойните стандарти и да се бори със съществуващите, не да отваря нови".

Нено Димов уточни, че при обсъжданите ограничения става въпрос за пренасяне на автомобили от една европейска държава в друга, тези, които притежават по-стари дизелови автомобили ще могат да продължат да ги карат, ако покриват нормите за техническите прегледи.

"България има много мащабно финансиране, което успяхме да осигурим през ОП "Околна среда" за 10 общини, които са допустими да кандидатстват за електробуси, тролейбуси, трамваи. Стойността отива на 500 милиона лева инвестиция, която вече е отворена за кандидатстване. До края месец август общините трябва да предадат своите проектни предложения и някъде през есента, може би преди кампанията, ще се опитаме да сключим и договорите. Така че това е една много мащабна електрификация на градския транспорт, която ще смени от една страна старите износени превозни средства с нови, много по-модерни, много по-чисти."

Според министър Димов освен чистият въздух, приоритет трябва да е и преодоляването на технологичното задминаване между Западна и Източна Европа. Това е включено в предложението му за създаване на европейски фонд за чиста мобилност.

"Този фонд започва с това да подпомага изграждането на инфраструктура, което е много важно. Той започва с това да подпомага електрификацията на градския транспорт. Но не забравяйте, че това, което правим през оперативната програма и евентуално този фонд, е, че развивайки градската инфраструктура, вие развивате инфраструктурата и за частните електромобили."

Министър Димов каза, че девет града вече покриват нормите за фини прахови частици и са излезли от наказателната процедура.

Във връзка със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, министърът коментира:

"Намирането на баланса между бизнеса и околната среда е ключово важно, за да може да подобряваме нивото на живот."

Той каза, че в по-голямата част от Черноморието няма общи устройствени планове и в това се корени голяма част от проблемите.

"Когато нямате общ устройствен план, всичко се решава по втория начин - ако щете корупционни практики може да се създадат, ако щете един проект да не бъде обжалван в съда, защото е симпатичен на някого"

Димов смята, че с дивото къмпингуване има няколко проблема.

"Първият е отпадъците. Отново тръгвайки от Царево и стигайки до Шабла, ще видите кметовете какви разходи имат, за да почистят за това диво къмпингуване. Второто са всичките биологични нужди, които всеки от нас има, какво се случва с отпадните води. Този закон се опитва се регламентира, че на местата, на които може да има диво къмпингуване, трябва да има някакви минимални условия и изисквания."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Задържаха българин в Барселона, обвинен за укриването на сем. Арабаджиеви
Задържаха българин в Барселона, обвинен за укриването на сем. Арабаджиеви
Според Борисов европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива
Според Борисов европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива