Ски туризмът е доходоносен и хората, които живеят в районите, където той може да се развива, могат да печелят добре. Това заяви в студиото на „Още от деня“ екоминистърът Нено Димов. Той подчерта, че е нужно да се постави кардинално въпросът дали и как да се развива ски туризмът в България.

Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително. Така екоминистърът Нено Димов коментира решението на ВАС за устройствения план на Национален парк „Пирин“.

Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, като в цяла Европа се строят между 180-200 лифта на година, допълни Димов.

Нено Димов, министър на екологията: Този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото.
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за парк "Пирин"

Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за парк "Пирин"

Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за Национален парк „Пирин“. В мотивите се посочва, че са нарушени разпоредби от българското...

Той подчерта, че България има възможности за ски туризъм.

Нено Димов, министър на екологията:Това е работа на Министерството на туризма, ние сме обсъждали като цяло, че България има възможности в развитието на туризма, как това ще се процедира пак казвам тук конкретният повод е за това какво може и не може да се прави в националните паркове - те всъщност обхващат може би най- големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм, така че към този етап с това решение на съда - не може да има развитие.

Конкретният въпрос е какво може и какво не може да се прави в природните паркове, защото те обхващат районите, където може да се развива ски туризмът. С това конкретно решение подобно развитие засега е невъзможно, изтъкна той.

Тома Белев за решението на ВАС да отмени промените в плана за "Пирин"

Тома Белев за решението на ВАС да отмени промените в плана за "Пирин"

В Сутрешния блок на БНТ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България коментира окончателното решение на съда да отмени правителствените промени в...

Нено Димов увери, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.

МОСВ ще търси международен консултант за разширението на концесията на Банско

МОСВ ще търси международен консултант за разширението на концесията на Банско

Министерството на околната среда и водите ще търси за съвет международен консултант преди да разшири концесията на Банско. Това обяви след днешното за...

Нашите сънародници твърдят, че на сръбска страна има замърсяване, заради което министър Димов е поискал информация за замърсяването на водите на р. Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за мината „Караманица“.

Нено Димов припомни, че трябва да се направят проучвания, преди да започне проектът за проучване на златната мина „Злогош“ край Кюстендил.

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред МОСВ

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред МОСВ

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред Министерството на околната среда и водите. Те са недоволни от бездействието на институциите по с...

Възстановяването на резрушените дюни в къмпинг „Смокиня“ няма да бъде естествено, защото то протича в дълъг период на време, но ще бъде възможно най-близко до него. Нено Димов определи разрушаването на дюните като „безобразие“ и изрази надежда да има наказания. Собствеността е не само привилегия, но и отговорност, допълни той.

Нено Димов коментира и мерките, които се предприемат за замърсяването на въздуха в София. Той изтъкна, че местата за преработване на вторични суровини трябва да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци.

Унищожените дюни в къмпинг "Смокиня" попадат в територията на частни имоти

Унищожените дюни в къмпинг "Смокиня" попадат в територията на частни имоти

1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг „Смокиня“, съобщиха от екоинспекцията в Бургас. По-голямата част от тях се намират в парцела на 46-го...