НОВИНИ

Нено Димов се срещна с инвеститора за втори лифт в Банско

Най-малко две години са необходими, за да може концесионерът на Банско, да изработи своя инвестиционен план за втори лифт и да проведе необходимите обществени обсъждания. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с представители на концесионера и с кмета на Банско Георги Икономов. Срещата е по инициатива на екоминистъра. Довечера екозащитници ще протестират в 10 града в страната против изграждането на нови съоръжения при инвестиционно намерение, а жителите на Банско и хотелиери планират да затворят международния път Е-79 край Симитли в защита на строежа на нов лифт.

Нено Димов се срещна с инвеститора за втори лифт в Банско
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 04.01.2018 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

След разговора с Нено Димов инвеститора "Юлен" съобщи:

"С приемането на актуализацията на Плана за управление на НП “Пирин“, с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм, се даде възможност ние да стартираме проект за очаквания от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център гр. Банско. Това заявяват от Юлен АД във връзка с проведена днес среща в Министерството на околната среда и водите, на която са представили проекта за втори кабинков лифт в ски зона Банско.

Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт стигнаха до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната.

Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури предвидени в екологичното законодателство на страната. Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа. Всичко останало, което се разпространява са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната.

Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон.

Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предметът на концесията е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната.

Искаме да благодарим на всички, които през тези години подкрепяха общата кауза за развитие на зимните спортове и зимния туризъм в планините на България и се надяваме, че заедно ще успеем"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тери Розиър и Бостън победиха Кливланд
Тери Розиър и Бостън победиха Кливланд
Диего Коста се разписа за първи път от половин година при победа на Атлетико
Диего Коста се разписа за първи път от половин година при победа на Атлетико