Местната власт трябва да следи за чистотата на въздуха, предвиждат се санкции, ако няма конкретен резултат и да се счита, че това, което е предприето, не работи, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Екотаксите за автомобилите, които ще се гласуват днес, са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, добави той.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Балансът между екотакси и здраве трябва да е в полза на здравето. Целта с промяната в закона за въздуха е да искаме конкретни резултати и ако не бъдат постигнати, да има санкции. Предстои битката в парламента.

Битовото отопление е основният замърсител, пряко следствие от изпреварващия икономически растеж ще бъде подобреното качество на околната среда. Така че това е пътят към устойчивото решаване и трябва да се вземат мерки, коментира още министърът на околната среда и водите.

65 000 тона текстилен боклук горим на година, сочи европейски доклад.

Според Димов разделното събиране на отпадъци е важно, за да не стига текстилният внос до депата и до печките на хората и това да бъде гарантирано. Мерките са в проектозакон.

Той коментира и природен парк "Витоша", като каза, че той трябва да бъде върнат на софиянци.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Витоша е в окаяно състояние. Планът на парка не позволява да се прави строителство, ремонти може да се правят, но частите най-вероятно са неоткривами, понеже лифтовете са стари.

Едва след като планът бъде променен, ако бъде променен, могат да бъдат правени конкретни инвестиционни предложения, каза още той.