Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на околната среда и водите Нено Димов, като цитира доклада на Световната банка. Той добави и че ще се забрани продажбата на некачествени въглища от догодина.

Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качестовото на въздуха, каза Димов. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект.

Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха.

Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ще бъдат изисквани сертификати от производителите и при съмнение ще им се правят анализи в лаборатория, която ще е държавна.

Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток.


Производител на електромобили с интерес към България

Производител на електромобили с интерес към България

Една от най-иновативните компании в света в производството на електромобили проявява интерес към България, съобщи министерството на икономиката.

Вносът на стари автомобили не може да бъде забранен заради евроизискванията за свободно движение на стоки, но може да бъдат увеличени данъците им. Първите резултати за изчистване на въздуха според плана на министерството ще бъдат налице до пет - шест години.

Той коментира автопарка у нас:

Два пъти повече са закупените електромобили у нас, но отново остават много малко. Има нулева такса за тях, има проект за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, тя постепенно ще се изгради. Трябва да има ток, а за да има, трябва да развиваме енергетиката, не може да разчитаме само на възобновяеми електронни източници.


Променят плана за Витоша, за да бъдат подменени лифтовете

Променят плана за Витоша, за да бъдат подменени лифтовете

Проблемите, пред които са изправени собствениците на съоръженията на Витоша от повече от 10 години, могат да бъдат решени само с промяна в плана за уп...

Министър Димов коментира и сблъсъка между еколозите и инвеститорите. Според изнесените данни заради екообжалвания през последните 11 години са пропуснати инвестиции за 2,5 млрд. лева.

Министърът даде за пример спряното изграждане на магистрала "Струма" в креснеския участък. По думите му, в момента заради липсата на магистрала там има много повече смъртни случаи.

Министърът на околната среда и водите каза и че е необходимо да се подменят старите съоръжения на Витоша:

Невъзможно е застрояването или подмяната на съоръженията на парк "Витоша", понеже планът не позволява на този етап, но трябва да се подменят старите съоръжение. Лифтът е много стар, 56-а година е той и трябва да може да бъде разрешено и ако бъде - хем да запазим природата, хем софиянци да могат да карат ски с модерни съоръжения.

България е много добре на европейската екокарта, отбеляза Нено Димов. В сферата на биоразнообразието сме в топ 20 в света, по-назад сме по БВП, отколкото по екосреда, добави той.