Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник. По първоначална оценка възстановяването му ще отнеме около месец и половина, защото има и свлачищни процеси. Не е установено изтичане на дренажни води от депото и няма опасност от замърсяване на почвите и водите в района. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той и кметът на Бургас Димитър Николов днес отново бяха на площадката на депото за битови отпадъци, което ползват 9 общини, и е с повредена дренажна система от обилните валежи преди дни, съобщиха от МОСВ.

Министърът и кметът на Бургас обсъдиха спешните мерки за определяне на местата за временно съхранение на отпадъците от тези общини до възстановяване на работата на депото.

Министърът е изпратил писмо до областния управител на Бургас да следва указанията на Регионалната инспекция по околната среда и водите до определяне на местата за временно съхранение на отпадъците.

Димов похвали работата на оператора на депото, община Бургас за бързите действия по възстановяване на защитната дига на депото, почистените отводнителни канавки и възстановените вътрешни пътища в депото.

Другият обект, засегнат от наводненията, Пречиствателната станция в Горно Езерово, работи от вчера, но почистването на площадката продължава.