НОВИНИ

Нено Димов посети Русе заради завод, който обгазява града

Мерките, които заводът за автомобилни части "Монтюпе" в Русе е предприел до момента за подобряване на екологичното състояние, са обещаващи, но не са достатъчни. Това заяви в Русе министърът на околната среда и водите Нено Димов, след като се срещна с представители на компанията. Той разговаря с протестиращи и каза, че задача на министерството е да намери баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
17:55, 27.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От фирма "Монтюпе" са заявили пред министъра на околната среда Нено Димов, че са инвестирали 7 млн. евро в завода за поредица от мерки за ограничаване на атмосферните замърсители и в собствен пункт за контрол. Дружеството е изградило непрекъсната мониторингова система, която да мери основните замърсители в реално време и да ги изпраща в екоинспекцията в Русе. От три дни се измерва фенол, като предстои да бъдат включени за следене още шест специфични вещества. На територията на завода също са взети мерки.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: „Увеличена е аспирацията на две от сърцарните машини, като се предвижда до края на 2018 година да се завършат и останалите...По същия начин са ограничени вредните емисии на един от каруселите. В хале едно и две са монтирани 17 покривни охладителя, които на практика също ограничават неорганизираните емисии".

Министерството на околната среда е поставило от началото на месеца своя мобилна станция на километър от завода в посока Русе. Тя също мери успоредно три от веществата, като до момента не отчита замърсяване. Димов обясни, че данните от двата пункта ще бъдат сравнявани след август.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: „Ако „Монтюпе" се позволи в този период да не спази отчасти инструкциите, които са написани, ние ще влезем в ролята си на санкциониращ орган."

Министърът на околната среда присъства в Русе на откриването на документална изложба и конференция, посветена на първите екопротести срещу хлорното обгазяване на града от 1987-89 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Дънчила
В Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Дънчила
Захариева: Всички от НАТО смятат, че диалогът с Москва трябва да продължи
Захариева: Всички от НАТО смятат, че диалогът с Москва трябва да продължи