НОВИНИ

Нено Димов: Следим да няма риск за околната среда от загробването на прасета

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на околната среда и водите Нено Димов. Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск, категоричен е министърът.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 08.08.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, а подвижни екарисажи няма, обясни министърът.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар.
;

Министърът коментира и скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени са информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв е порядъка на санкцията за този турист.

Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Рила, допълни министър Димов.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Планинският туризъм в момента се управлява от една малка група хора с определени интереси и не са адекватно отразени всички интереси на любителите на различни дейности и спортове в планината. При всички положения, трябва да се помисли за някаква промяна в правилата за планински туризъм.
;

Министърът допълни още, че следващият сезон новите правила за къмпингуване по Черноморието трябва да влязат в сила. Те ще засягат най-вече условията за естествените нужди на хората, като достъп до питейната вода, забраната за вкарване на каравани на дюните, почистването на отпадъци и други.

Вижте целия разговор с Нено Димов във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа
Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа
50 години от хитовата обложка с Бийтълс на Аби Роуд
50 години от хитовата обложка с "Бийтълс" на "Аби Роуд"