Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на околната среда и водите Нено Димов. Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск, категоричен е министърът.

Транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, а подвижни екарисажи няма, обясни министърът.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар.
 Проф. Найденски, БАН: Вирусът на АЧС издържа в замразено месо до 2-3 години

Проф. Найденски, БАН: Вирусът на АЧС издържа в замразено месо до 2-3 години

Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази ин...

Министърът коментира и скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени са информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв е порядъка на санкцията за този турист.

Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Рила, допълни министър Димов.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Планинският туризъм в момента се управлява от една малка група хора с определени интереси и не са адекватно отразени всички интереси на любителите на различни дейности и спортове в планината. При всички положения, трябва да се помисли за някаква промяна в правилата за планински туризъм.
Мъж се изкъпа във водите на езерото Окото

Мъж се изкъпа във водите на езерото Окото

Любителско видео в социалните мрежи показва как мъж по бански се къпе във водите на езерото Окото .Това е едно от най-известните езера у нас и се нами...

Министърът допълни още, че следващият сезон новите правила за къмпингуване по Черноморието трябва да влязат в сила. Те ще засягат най-вече условията за естествените нужди на хората, като достъп до питейната вода, забраната за вкарване на каравани на дюните, почистването на отпадъци и други.

Вижте целия разговор с Нено Димов във видеото!

Забраната за свободно къмпингуване остава

Забраната за свободно къмпингуване остава

Ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие беше отхвърлено със скандал между управляващи и опозиция. ГЕРБ и БСП се скараха и заради...