Старият Гьобелсов принцип, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, се опитва да бъде вкарана в момента по отношение на Национален парк Пирин, заяви министърът на екологията Нено Димов в студиото на „Още от деня“. Той подчерта, че разбира добре, че някои протестиращи са наистина притеснени за бъдещето на парка, но други градят политическа кариера чрез протестите. Димов говори и за чистотата на въздуха, която е проблем не само за София, а и за целия свят.

Протести в защита на Пирин

Протести в защита на Пирин

Пореден протест в защита на Пирин. Недоволството продължава в над 20 града в България и чужбина. Те настояват да бъде отменено решението на МС от от 2...

Нено Димов заяви, че в Национален парк „Пирин“ ще се строи само върху 2% от територията, а не 48%, както твърдят протестиращите.

Нено Димов, министър на екологията: Тук говорим за две групи. Едната има чисто политически цели и има политически опорки. Това подвежда една друга група, която вярвам, че искрено са притеснени от развоя.

Нено Димов заяви, че 48% от Пирин е равно на 200 кв. км., което отговаря на площта на Пловдив, Бургас и Варна, взети заедно. Става дума за водохващане за питейни нужди, което е изписано в чл. 21 от Закона е записано това, припомни Димов. Според него, Законът е над устройствения план и дори да пише друго в плана, законът има преимущество.

Нено Димов, министър на екологията: Разделям тези, които стоят отпред - кандидати за народни представители от политически партии, които така и не успяват да стигнат, и тези, които са отзад и са искрено заблудени от манипулацията, която се случва. [...] Зоната е 2%, а заетата площ е 0,38%.

Нека се говори за Рила и Витоша, за ски туризма като цяло, призова Нено Димов.

В Европа са построени 274 лифта и не съм чул някой да протестира, допълни той.

Протестно шествие срещу мръсния въздух се провежда в София

Протестно шествие срещу мръсния въздух се провежда в София

Жителите на столичните квартали „Западен парк“, „Овча купел“ и „Красна поляна“ настояват за ефикасно и бързо решение на проблема и в момента са пред С...

Екоиновациите са приоритет на триото Естония-България-Австрия и това ще е основна тема за България, заяви Нено Димов. От гледна точка на околната среда това е най-сериозната тема в световен мащаб, допълни той.

Нено Димов, министър на екологията: 450 хиляди европейци умират годишно то мръсния въздух. // София далеч не е най-мръсният град, но все още не сме постигнали това, което трябва.

Миналата седмица имаше среща, при която министърът е посредничил между Столична община и гражданското сдружение, което замерва въздуха в София и страната, както и учени, заяви той и допълни, че вратите му са винаги отворени. Така той отговори на въпрос на протестиращ за чистотата на софийския въздух защо не комуникира с обществото

Нено Димов, министър на екологията: Като система ние имаме малко, но много точни станции, а те имат много, но не толкова точни. Комуникирайки помежду си, ще имаме много по-ясна картина.

Учените трябва да намерят правилната комуникация между двете системи, като това ще стане в рамките на шест месеца, заяви Димов.

Нено Димов, министър на екологията: Битовото отопление е основният източник, а вторият проблем е автомобилният транспорт. Индустрията е трети.

Нено Димов изрази впечатлението си от български електромобил и електрически велосипед, които е видял на форума днес. Той допълни, че са показани и прототипи на нова станция за зареждане.

Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха в София

Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха в София

Жителите на три столични квартала - Красна поляна, Овча купел и Западен парк излизат на протест срещу мръсния въздух. Протест организират тази вечер и...