НОВИНИ

Нено Димов за протестите за Пирин: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина

Старият Гьобелсов принцип, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, се опитва да бъде вкарана в момента по отношение на Национален парк Пирин, заяви министърът на екологията Нено Димов в студиото на „Още от деня“. Той подчерта, че разбира добре, че някои протестиращи са наистина притеснени за бъдещето на парка, но други градят политическа кариера чрез протестите. Димов говори и за чистотата на въздуха, която е проблем не само за София, а и за целия свят.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 05.02.2018
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Нено Димов заяви, че в Национален парк „Пирин“ ще се строи само върху 2% от територията, а не 48%, както твърдят протестиращите.

Нено Димов, министър на екологията: Тук говорим за две групи. Едната има чисто политически цели и има политически опорки. Това подвежда една друга група, която вярвам, че искрено са притеснени от развоя.

Нено Димов заяви, че 48% от Пирин е равно на 200 кв. км., което отговаря на площта на Пловдив, Бургас и Варна, взети заедно. Става дума за водохващане за питейни нужди, което е изписано в чл. 21 от Закона е записано това, припомни Димов. Според него, Законът е над устройствения план и дори да пише друго в плана, законът има преимущество.

Нено Димов, министър на екологията: Разделям тези, които стоят отпред - кандидати за народни представители от политически партии, които така и не успяват да стигнат, и тези, които са отзад и са искрено заблудени от манипулацията, която се случва. [...] Зоната е 2%, а заетата площ е 0,38%.

Нека се говори за Рила и Витоша, за ски туризма като цяло, призова Нено Димов.

В Европа са построени 274 лифта и не съм чул някой да протестира, допълни той.

;

Екоиновациите са приоритет на триото Естония-България-Австрия и това ще е основна тема за България, заяви Нено Димов. От гледна точка на околната среда това е най-сериозната тема в световен мащаб, допълни той.

Нено Димов, министър на екологията: 450 хиляди европейци умират годишно то мръсния въздух. // София далеч не е най-мръсният град, но все още не сме постигнали това, което трябва.

Миналата седмица имаше среща, при която министърът е посредничил между Столична община и гражданското сдружение, което замерва въздуха в София и страната, както и учени, заяви той и допълни, че вратите му са винаги отворени. Така той отговори на въпрос на протестиращ за чистотата на софийския въздух защо не комуникира с обществото

Нено Димов, министър на екологията: Като система ние имаме малко, но много точни станции, а те имат много, но не толкова точни. Комуникирайки помежду си, ще имаме много по-ясна картина.

Учените трябва да намерят правилната комуникация между двете системи, като това ще стане в рамките на шест месеца, заяви Димов.

Нено Димов, министър на екологията: Битовото отопление е основният източник, а вторият проблем е автомобилният транспорт. Индустрията е трети.

Нено Димов изрази впечатлението си от български електромобил и електрически велосипед, които е видял на форума днес. Той допълни, че са показани и прототипи на нова станция за зареждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приходите от контрабандата на цигари за 10 години са около 3,5 млрд. лева
Приходите от контрабандата на цигари за 10 години са около 3,5 млрд. лева
Ръст на туристите, но и на безработните в Сапарева баня
Ръст на туристите, но и на безработните в Сапарева баня