НОВИНИ

Нено Димов: Запазването на комплекса "Марица-изток" е и за по-чист въздух

По-чист въздух значи да имаме стабилна енергетика, запазването на комплекса "Марица-изток" е и за по-чист въздух в този смисъл, защото битовото отопление е основния замърсител. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 29.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Екологията и добрата икономическа среда трябва да са в баланс, за да не страдат хората, добави той.

Правителството прие позиция, която не желае по-високо качване на амбициите, т.е. това, което е договорено на международно ниво и на европейско до този момент не може да бъде променяме в повишаване на амбицията, не могат да бъдат давани повече пари на трети държави, за да постигат амбиции, т.е. ЕС да ги финансира. Така коментира бъдещето на комплекса "Марица-изток" Нено Димов.

И категорично не желаем следващите 10 години да се отварят под каквато и да било форма подобен тип преговори или ревизия на постигнатите досега споразумения, за да се види какъв ще е резултатът, добави той.

"Марица - изток" 2 засега ще може да оперира с въглищата до изчерпване на количествата, отбеляза Димов.

Предимно скандинавски страни искат повишаване на амбициите - Холандия, Швеция, Ирландия, но ние успяхме да блокираме това желание, заяви министърът на околната среда и водите.

Министърът на екологията посочи, че замърсяването на въздуха в България е в големите градове, но подчерта, че то е само от фини прахови частици. Той заяви, че по останалите 8 или 9 показатели, по които се следи въздухът, той е в нормите. Нено Димов допълни, че според данните, и Варна ще излезе тази година от градовете с наднормено замърсяване, но все още има проблем в над 20 града в България.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Просветното министерство представи инструмента SELFIE
Просветното министерство представи инструмента SELFIE
Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите
Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите