НОВИНИ

Необичайно хоби - изработка на бижута от хартия

Бижута само от хартия - с това нестандартно хоби вече трета година се занимава Катлин Петкова от Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:56, 09.09.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Идеята за изработването на хартиени гривни, колиета и обеци се заражда случайно от клип в Интернет, разказва Катлин Петкова.

Катлин Петкова - майстор на бижута от хартия: Използвам хартия, която обикновено изхвърляме - стари календари, плакати, листовки, изрезки от тапети.

Работата е доста прецизна и отнема време. Първо се започва с нарязването на хартиени лентички, които са с диаметър между два и три см.

Катлин Петкова - майстор на бижута от хартия: Навива се и зависи вече какво точно искам. За мънисто изрязва се на формата, който ми трябва и на клечка за зъби буквално, го навивам. Лакирам ги с лаково покритие, за да могат да са водоустойчиви.

За да е обемисто едно мънисто, Катлин навива лентичките една върху друга поне двайсет пъти. Зависи, обаче и от вида на хартията.

Катлин Петкова - майстор на бижута от хартия: Ако вземем хартия от рекламните брошури, които слагат в пощата ни..приплъзва, накриво върви, докато от вестник, ако използвам там е по-леко, но вече поема много повече лепило.

Хобито на Катлин вече ѝ носи и приходи. Жената има поръчки за изработване дори на по-големи предмети като хартиени кошници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аплодисменти белязаха финала на шестия сезон на Пътуващото лятно кино на БНТ1
Аплодисменти белязаха финала на шестия сезон на "Пътуващото лятно кино на БНТ1"
Варна се включва в инициативата „Ден без автомобили“
Варна се включва в инициативата „Ден без автомобили“