НОВИНИ

Необичайно топлото време се отразява зле на есенниците

Необичайно високите температури за декември и липсата на сняг притесняват стопаните в Русенско. Според тях най-засегната от метеорологичните аномалии ще е рапицата, а на по-късен етап може да пострадат пшеницата и ечемикът.

bnt avatar logo
от Автор: Галя Пенчева
18:42, 14.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В Русенска област са засети над 90 000 декара с рапица. За разлика от миналата стопанска година, този път земеделците са обработили повече площи с културата. Времето обаче не е на тяхна страна. Заради необичайно виноките температури културата се развива много по-бързо от очакваното.

;
Евгени Велковски – земеделски производител: Започне ли да образува стебло нещата не са добре. Няма да може да презимува и много растения ще загинат от студовете. Някои колеги започнаха да пръскат с препарати, които задържат растежа на рапицата и не й позволяват да преминава фазите.

В Русе са засети над 570 000 дерака с пшеница и повече от 80 000 с ечемик. Евгени Велковски обработва 14 000 декара земя, като над 8 000 са есенници. Казва, че подобно на рапицата, заради дъждовете, които метеоролозите прогнозират за русенско, е възможно да пострадат и пшеницата, и ечемикът.

Евгени Велковски – земеделски производител: По-добре е валежите да са от сняг. Дъждовете тая година бяха много. Има много изжълтели посеви от преовлажняване на почвите.

Все пак земеделците от региона се надяват на добра реколта и е твърде рано да прогнозират дали ще имат загуби и дали добивите ще са близки до миналогодишните – около 500 килограма от декар пшеница и ечемик и около 320 от рапица. От Областната дирекция „Земеделие” казаха, че за сега не са получавали сигнали от стопани за сформиране на комисии, които да установят щети по реколтата, което означава, че при добра зима добивите също ще са добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси доброто- валс с инвалидна количка
"Търси доброто"- валс с инвалидна количка
По-строг режим за безопасност в детските градини
По-строг режим за безопасност в детските градини