НОВИНИ

Необходими ли са конституционни промени?

Необходими ли са конституционни промени и какво очакват от новия главен прокурор - в студиото на "Още от деня" разговарят конституционният съдия Пламен Киров и преподавателят юрист Атанас Славов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 27.11.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Атанас Славов - преподавател юрист: Президентът направи няколко ясни заявки първо, с неподписването на първото предложение за избора на Гешев, второ - с вчерашното си изявление. Ключово е, че за първи път държавен глава толкова отчетливо постави въпроса за необходимостта от конституционна реформа в сферата на прокуратурата, нещо, което е изискване и достатъчно препоръки са давани от европейските институции, т.е. тези препоръки най-накрая намират отражение на най-високо ниво.

"Конституционният съд е определил, че при изваждане на част от триединството на съд-прокуратура-следствие от съдебната власт, се нарушава балансът на трите власти, което предполага свикване на Велико народно събрание. Ако някой иска да свиква такова събрание, нека да води този дебат", категоричен беше конституционният съдия.

Пламен Киров заяви още, че е скептичен да се обсъждат промени в Конституцията само по отношение на главния прокурор.

Пламен Киров - конституционен съдия: Това е една мантра, която дълго време се повтаря в годините след 2015 г. Тогава се направи един опит да бъде променена Конституцията - сполучлив донякъде, защото беше поставен въпросът как така съдиите ще се месят при осъществяването на кадровата функция на ВСС при назначаването на прокурорите и обратното. Тогава ВСС се раздели на две колегии и днес берем плодовете на това разделение. Защото когато съответна колегия излезе с повече от едно предложение, тоест с алтернативни кандидатури, респективно за главен прокурор или за другите двама висши магистрати, то тогава ще се окаже, че другата колегия ще може да влияе върху излъчването на кандидат.

"Видяхме главният прокурор директно да назовава кръг от граждански организации като негови опоненти, нещо, което е крайно притеснително и за гражданската свобода", каза Атанас Славов.

Според Пламен Киров не бива да се надценява първоначалното възражение на президента и връщане на кандидатурата на Гешев във ВСС, защото Радев не е имал никакви забележки върху персоналните качества на кандидата.

Пламен Киров: Бихме могли да очакваме, че при едно такова джентълменско споразумение той ще изпълни онова, което е поел като ангажимент във връзка с някои общественозначими дела.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни райони в страната
Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни райони в страната
Димитър Маринов: Стефан Данаилов не е само Мастер, той е българска легенда
Димитър Маринов: Стефан Данаилов не е само Мастер, той е българска легенда