НОВИНИ

Необходими са центрове за защита на жертвите на сексуално насилие у нас

Страната ни има нужда от центрове за защита на жертвите на сексуално насилие, както и от разработването на отделни регионални стратегии за борба с този вид посегателства. Това обяви на конференция в Пловдив заместник-социалният министър Зорница Русинова. По думите й с предстоящото разработване на нов закон за децата и семействата, ще се регламентира още по-ясно какви права и защита могат да получат жертвите на насилие.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
22:05, 25.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Единственият у нас център за защита на жертвите на сексуално насилие се намира в Бургас. За последната година и половина подкрепа в него са получили 61 души, включително мъже и деца. Сред претърпелите блудство е и 6-годишно дете. В центъра се предлага психологическа и специализирана гинекологична помощ.

Ангел Симеонов, управител на Център за подкрепа на жертви от сексуално насилие "Вселена - Бургас": Ако е необходима спешна помощ, ние сме в двора на УМБАЛ - Бургас и веднага жертвата с психолога посещават отделението за спешна медицина.

Голяма част от пострадалите обаче изобщо не търсят помощ.

Ангел Симеонов, управител на Център за подкрепа на жертви от сексуално насилие "Вселена - Бургас": Едва тази година имаме вече самозаявили се клиенти, т.е. сами ни търсят по телефона. Досега през полицията получавахме информация.

В 39 общини у нас има изградени кризисни центрове, приюти и места за временно настаняване. Те ще могат да кандидатстват за общо 18 млн. лева, с които да развият допълнителни услуги, включително и мерки за помощ на жертвите на сексуално насилие, защото тези посегателства продължават.

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика: Водим статистика. Засега няма драстично намаляване. По-скоро очакваме над 3000 човека да бъдат обхванати в мерките през тази година. Надяваме се сред изпълнението на тези проекти да има реален ефект

Сред мерките, които социалното министерство ще насърчава и подкрепя финансово, е жертвите на сексуални посегателства да получават комплексна помощ, включително и трудова интеграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка стана световна шампионка по борба
Българка стана световна шампионка по борба
Албания забрани казината и пунктовете за спортни залагания в жилищните райони
Албания забрани казината и пунктовете за спортни залагания в жилищните райони