НОВИНИ

Необходимите законови допълнения за хъба "Балкан" ще бъдат подготвени спешно​

Необходимите допълнения в Закона за енергетиката, за да стартира газовият хъб "Балкан", ще бъдат подготвени спешно. За да се спести време, те ще бъдат внесени в парламента директно от народни представители, а не от правителството. Днес от компанията, създадена за изграждането на хъба, представиха идеите си за създаване на газова борса.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 04.06.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

За модел на българската газова борса ще се вземат правилата на действащия газов хъб в Австрия. Очакванията на експертите са новите възможности да направят пазара за доставка на газ прозрачен и либерален. Ако обаче се запази сегашното положение на един-единствен доставчик за България, се обезсмислят всички усилия, посочиха участници в днешната дискусия.

Основният въпрос пред газовия хъб е дали ще се появят и други доставчици на синьо гориво. Оказва се, че в много напреднала фаза са редица проекти , които ще позволят появата на конкуренти на монополиста - руския Газпром.

България има реален шанс скоро да получава суровината от още няколко посоки. От Гърция през Кулата вече има техническа възможност да постъпват по 5 милиона кубически метра дневно. От терминала в Александруполис може да получаваме втечнен газ. След първата вече реализирана доставка, през юли предстои втора. Ако свържем мрежата си с Турция, ще получим достъп до природен газ от Иран, Ирак и Туркменистан. Абсолютно реален е интереса на Азербайджан за доставки в България. Между нас и Румъния газ може да тече и в двете посоки. През Сърбия може да изнасяме суровината към Централна Европа и да се свържем с газовия хъб в Австрия.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Когато от няколко източника имаме доставка на тази суровина, ще има съответно и необходимата конкуренция. Но за да се гарантира, че този пазар ще работи в едни нормални условия съгласно европейските правила трябва да бъде създадена и борса за търговия с природен газ.

Поправките в енергийния закон, с които ще бъде създадена газовата борса, трябва да гарантират конкурентна среда, така че да се повиши стандарта на живот и доходите . Така беше обяснена крайната цел на създаването на газовия хъб на днешната дискусия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитани ли са грешно преференции в изборните секции с машинно гласуване?
Отчитани ли са грешно преференции в изборните секции с машинно гласуване?
Проливен дъжд наводни улиците във Велико Търново и Горна Оряховица
Проливен дъжд наводни улиците във Велико Търново и Горна Оряховица