НОВИНИ

Необходимост или стрес са "малките матури"?

В четвъртък започва Националното външно оценяване след 4-ти клас или така наречените "малки матури ". Тази година на тях се очаква да се явят над 63 хиляди и 800 четвъртокласници в цялата страна. Изпитите са четири - български, математика, "Човекът и обществото" и " Човекът и природата". Необходимост или излишно напрежение за децата са "малките матури " - отговор на този въпрос потърси Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:20, 07.05.2018
9433
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

В столицата на "малките матури" се очаква да се явят над 11 хиляди и 400 четвъртокласници.Те не са задължителни, но са желателни. Чрез външното оценяване в края на началното образование министерството получава данни как усвояват материала отделните училища. Самите ученици получават оценка, която може да се впише само като текуща, но не и като годишна.

Изпитът по български език е на 10 май, включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи. По математика е на 14 май, той има 16 задачи от затворен тип и три от отворен. Изпитът по " Човекът и обществото " е на 16 май, а по " Човекът и природата " - на 17 май. Форматът им е същия като на изпита по математика.

И за четирите " малки матури" максималните точки са 20, времетраенето - един учебен час, началния час- 10. През последните години обаче учители и родители задават въпроса - необходими ли са матурите в 4 клас или са излишен стрес за децата.

Столичното 125-то училище, 4 "г" клас. През последните седмици децата усилено решават тестове по четирите предмета.

Деница, 4 клас: Да, готвя се, защото е важно да ги вземем с 20 точки и да се подготвим да бъдещите класове.
БНТ: Има ли стрес, притеснено ли ти е? Да, малко - обаче само по един предмет. По " Човекът и обществото", защото има много материали, които поне аз трудно ги помня.

Според учителката на децата Нели Петрова те наистина се затрудняват по предмета " Човекът и обществото". Материалът е прекалено много, сложен и с трудна терминология. Същото се отнасяло и за " Човекът и природата " в частта по физика.

БНТ: Стрес ли са "малките матури" за децата?
Нели Петрова, начален учител,125-то СУ: Според мен - абсолютно да. Особено " Човекът и природата" и "Човекът и обществото". По математика и български там положението е по- спокойно може би, защото самите предмети си вървят от първи клас така.

Нели Петрова присъединява гласа си към тези учители, които от години говорят за отпадането на "малките матури".

Нели Петрова, начален учител,125-то СУ: Безсмислено е това усилие, родителите ги мъчат - трябва да се справим, ние съответно и като цяло не е добре за тях.

От просветното министерство и Регионалното управление по образованието смятат, че изпитите не са стресиращи, а полезни най-малкото като тренировка за 7-ми клас.

Кристина Габровска, ст. експерт РУО- София: Те има дават яснота, подготовка за това, което ще им предстои в 7 клас, където вече изпита за тях е доста определящ, резултатите от него. И това, че те ще знаят на какво се явяват, как се провежда един такъв изпит, каква е процедурата по неговото провеждане донякъде по- скоро ги успокоява отколкото напряга.

И още - експертите дори забелязали, че децата се справят дотолкова добре, че свършвали с решаването на тестовете по-рано от указания един учебен час.

Споровете за "малките матури" очевидно ще продължат. И все пак, за да засили смисъла им просветното министерство реши- от миналата година, според новия закон, четирите оценки се приравняват към точки и се вписват на отделно място в свидетелството за завършен начален етап.

А изпитът по математика или участва в балообразуването за така желаните природоматематически гимназии след 4 клас или е условие за допускане за кандидатстване там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба разказва за пътя от иконата до светския портрет в изкуството
Изложба разказва за пътя от иконата до светския портрет в изкуството
Equinox с послание за българите в чужбина
"Equinox" с послание за българите в чужбина