НОВИНИ

Все още не е открит самолетът, който катастрофира край Иран

Най-вероятно няма оцелели сред 65-те души на борда на ирански пътнически самолет, който се разби в планински район по време на вътрешен полет от Техеран. Самолетът засега е неоткриваем. Това е поредна трагедия в иранската гражданска авиация, която страда от хроничен недостиг на резервни части и остарял самолетен парк.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 18.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Самолетът е паднал в условия на лошо време 50 минути след излитането си от Техеран към югозападния град Ясудж. Катастрофата е станала в планински район край град Семиром в провинция Исфахан. Хеликоптери не са могли да кацнат заради гъста мъгла и е в ход наземна издирвателна операция. Сред пасажерите е имало и едно дете. Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей и президентът Хасан Рохани изразиха съболезнования към засегнатите семейства.

-жена: Говорих с него в 8 без 10 сутринта, каза че идва от Техеран. Моля ви, молете се да се върне невредим.

С разследването на случая е натоварен министърът на транспорта. Катастрофиралият самолет е на 25 години, двумоторен турбовитлов ЕйТиАр-72, френско-италианско производство. През последните години Иран преживя редица авиокатастрофи. Техеран изтъква, че не може да купува нови самолети и резервни части от Запада заради международните санкции по ядрената му програма. През 2015-та повечето санкции бяха вдигнати след споразумение между Иран и световната общност. Засегнатата авиокомпания Асеман е трета по големина в страната, и вече подписа договор с Боинг за закупуване на 30 машини 737.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е най-правдоподобният портрет на Васил Левски?
Кой е най-правдоподобният портрет на Васил Левски?
Продължава подготовката на законопроекта за доброволна военна служба
Продължава подготовката на законопроекта за доброволна военна служба