НОВИНИ

Непалското правителство изчисти 11 тона отпадъци от Еверест

Непалска правителствена експедиция разчисти 11 тона отпадъци от подножението на връх Еверест. Бяха открити тела на четирима загинали алпинисти.

bnt avatar logo
от БНТ
06:42, 07.06.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Алпинистите от правителствената експедиция по почистване споделиха, че купищата отпадъци са се събирали в продължение на десетилетия. Човешки екскременти, използвани бутилки с кислород, разпокъсани палатки, въжета, кенове и пластмасови материали, са били струпани най-вече в районите на Лагер 2 и Лагер 3.

Дандураж Гимире - Министерство на туризма на Непал: Всеки, който започва експедиция на Еверест, ще види огромните количества отпадъци в двата лагера. Затова и там насочихме нашите усилия . Успяхме да премахнем по-голямата част от боклуците.
;

Отпадъците, както и четирите тела на загиналите алпинисти, са били заровени дълбоко под снежната покрива през зимните месеци, но идването на лятото и разтапянето на снега помогнаха за тяхното локализиране .

Миналия месец девет алпинисти загинаха от непалската страна на Еверест, както и други двама от тибестката. Това поставя месец май като най-смъртоносния сезон за алпинизъм от 2015 г. насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Певицата Шакира се яви в съда по обвинение за укриване на данъци
Певицата Шакира се яви в съда по обвинение за укриване на данъци
Синдикати: Делът на сивата икономика е 30%
Синдикати: Делът на сивата икономика е 30%