НОВИНИ

Непълнолетният стрелец от Княжево остава в ареста

15-годишният Ивайло Гаджов, който в петък простреля свой съученик в Княжево, остава в ареста. Въпреки, че е непълнолетен, съдът прие, че е налице изключителен случай, при който се допуска налагане на най-тежката мярка за неотклонение. В залата стана ясно, че Ивайло е изпратил във вайбър - снимка с пистолета - вероятно на момичето, което е било причина за напрежението между двамата съученици.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова Оператор: Любен Бързаков
19:28, 28.02.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

След стрелбата, докато още били на спортното игрище, съученичка попитала Ивайло - защо го е направил. И той отговорил - така! Единственото, което деветокласникът каза на съда е, че моли да не бъде задържан под стража.

Бащата на Ивайло каза, че той не бил агресивен. Отрече да е имал проблеми с момиче и заяви, че не знае как синът му е получил достъп до оръжието. Обясни, че след инцидента са се видели, но не са говорили за случилото се.

Александър Гаджов - баща на Ивайло Гаджов: Колкото вие знаете. Слуховете, които се говорят - това знам.

Искам да изкажа огромно съжаление от случилото се и лично да се извиня на родителите и на Дани за случилото се.

Заради обществения интерес съдията реши заседанието да е публично, въпреки възрастта на обвиняемия. Той отбеляза, че агресията сред младежите, е проблем, който засяга всички, но често се подценява. Даде пример, че в училище няма адекватна психологическа помощ, която при възникване на конфликт - да не допуска той да ескалира. Медиите, пък обръщали твърде много внимание на политиката, за сметка на младите хора.

Николай Младенов - съдия: При дефицити в семейната среда, там където трябва да има любов. При т.нар. демографска криза, ми се струва, че цялото общество е длъжник спрямо отношението си към младите.

Това далеч не е най-тежкият случай, разбира се, но формите на агресия, ако не се отстраняват причините за това, може би след време, когато същите тези млади поискат да станат политици, нещата биха били много по-сериозни.

Съдът записа в мотивите си, че Ивайло е стрелял хладнокръвно, пред десетки очевидци, а преди това старателно се е подготвил.

Чавдар Пастованов - прокурор: Сдобиване с огнестрелно оръжие, провеждане на пробни изстрели, демонстриране на същото пред други съученици и т.н.

Най-сериозно влияние оказва социалната и семейната среда върху тези извършители, защото там е мястото, където те трябва да бъдат изградени като личности.

Защитата поиска деветокласникът да бъде поставен под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. В залата адвокатът не коментира доказателствата.

Александър Новков - адвокат: Въпрос на тактика.

Съдът прецени, че има доказателства за пряк умисъл и че е имало реална опасност Даниел Чавдаров да умре. На заседанието стана ясно, че първият път пистолетът е засякъл, след което Ивайло стрелял още 2 пъти. Само едни от куршумите попада в тялото на 14-годишния Даниел. Той остава в "Пирогов" без опасност за живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП запечата бензиностанции в пет града
ГДБОП запечата бензиностанции в пет града
Синдиците в КТБ се извиниха за „грешката“ с парите на БСП - Варна
Синдиците в КТБ се извиниха за „грешката“ с парите на БСП - Варна