Непочистено от треви, кал и камъни дере под спирка “Почивка” във Варна притеснява живеещите в района. При по-силен дъжд нивото на водата се повишава и има реалена опасност да залее имотите, които са в съседство.

Варна

Панайот Панайотов живее в къща на метри от дерето под спирка “Почивка”. Казва, че за последно то е почиствано преди 3 години.

Панайот Панайотов: “След наводнението в Аспарухово. - Оттогава не са идвали? - Пратиха само за почистване на тези тръби!”.

Част от растителността е била почистена, но на място са оставени бетонни стълбове и тръби, които са отвеждли водата. Сега обаче те са като бент и при всеки дъжд хората се притесняват от наводнение.

Панайот Панайотов: “Ако има такъв валеж, както тогава беше, ще стане и по-голямо навноднение… защото зад пътя за плажа има препятствия”.

Живещите в района не могат да решат проблема, макар че са правили опити сами да разчистят избуялата в дерето растителност. Казват, че особено нетърпимо става през лятото, когато се появяват комарите, а от водата се носи неприятна миризма.

Панайот Панайотов: “Стане ли четири часа аз слагам противогаза, защото започват миризмите. “

Панайотов каза, че е подал сигнал до районното кметство за състоянието на дерето. От Община Варна заявиха, че миналата година то е било почистено. Извозени са над 69 тона наноси и близо 50 тона битови отпадъци, премахната е и паразитна растителност. От общината допълниха, че дерето ще бъде почистено и тази година и обещаха проверка.