НОВИНИ

​Непоказвана картина на Майстора изложиха за първи път в галерията в Кюстендил

С още една картина на големия художник Владимир Димитров - Майстора се сдоби едноименната галерия в Кюстендил. Собственикът на творбата решил да я дари на галерията, за да я опази от нагли крадци, които наскоро се опитали да я откраднат от дома му. Картината изобразява характерната за художника българска Мадона и беше показана за първи път пред публика по време на годишната Коледна изложба на кюстендилските художници.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
12:54, 27.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Платното е рисувано в началото на 30-те години и изобразява образа на девойка от с. Шишковци - Дафина. Директорът на галерията Валентин Господинов смята, че творбата е изключително ценна, защото не е показвана никога пред публика, а и самата история на творбата е много интригуваща.

Валентин Господинов - директор на ХГ "Владимир Димитров - Майстора", Кюстендил: Това е втори портрет на Дафина - българската Мадона. След смъртта ѝ, тя почива много млада след като я портретува Майстора, прави втора работа, която подарява на фамилията на Дафина, така че това я прави като нещо уникално. Всички знаем, че българската Мадона е печелила златен медал на Венецианското биенале.

Картината ще бъде част от фонда и експозициите на кюстендилската галерия за срок от 5 години, такава е волята на собственика, каза директора на галерията.

Валентин Господинов - директор на ХГ "Владимир Димитров - Майстора", Кюстендил: Всички, които посещават нашата галерия ще могат да правят една съпоставка между приживе рисуваната Дафина и тази картина.

Господинов изтъкна още, че по време на коледната изложба е била показана за първи път и още една нова ценна творба на не по малко известния художник Николай Дюлгеров. Той е един от първите у нас футуристи. Творбата "Счупено вълшебство" Дюлгеров е създал в Италия през 1926 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунавският мост в посока Русе - Гюргево става платен на българска територия
Дунавският мост в посока Русе - Гюргево става платен на българска територия
15 години от атентата срещу българската база Индия в Кербала
15 години от атентата срещу българската база "Индия" в Кербала