НОВИНИ

Непоказвани български дантели излагат за кратко в София

В първия ден на февруари Регионален исторически музей - София открива временната изложба "Изящество и красота от миналото", която ще срещне посетителите с майсторска българска дантела на два века.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:30, 31.01.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още
непоказвани български дантели излагат кратко софия

Изложбата е посветена на шитата българска дантела, която била част от бита на българина в края на 19-и и началото на 20-и век. С игла, конец и много търпение били създадени уникални литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо, бижута, дори коледни играчки за елха. Тези предмети са част от историята на София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица и Златица.

;

Посетителите на изложбата ще могат да видят също и дантели, дело на арменската общност в София, както и на двете големи съвременни столични дантелиерски общности – "СедянкаТА" и "Работилница Седянка". Освен да видят дантелите, посетителите ще могат и да създават такива. Организаторите обещават да има работилници отворени за деца и възрастни. Освен тях арменска вечер, фотосесии, кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие и други приятни занимания.

;

Изложбата ще бъде отворена за посещения от 1 февруари (сряда) в 18:00 ч. до 30 април (неделя) 2017 г.


Партньори на събитието са: Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, Регионалният исторически музей – Кюстендил, Градските исторически музеи в Ихтиман и Самоков, Дирекцията на музеите – Копривщица, Народното читалище "Христо Смирненски – 1889 г." – гр. Златица, арменската общност в София, дантелиерски кръгове и дизайнери от Националната художествена академия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чапла в меандъра на река Марица
Чапла в меандъра на река Марица
Няма хаос при продажбата на новите винетни стикери
Няма хаос при продажбата на новите винетни стикери