НОВИНИ

Непоказвани фотографии от Сибир на Йордан Радичков в Столичната библиотека

Непоказвани досега фотографии на писателя Йордан Радичков бяха изложени днес в Столичната библиотека. Изложбата е по случай представянето на осмия том "Събрани съчинения" на писателя, където заедно с пътеписи за пъви път се издават и записките от пътуването на Радичков до Сибир пред 1967-а година.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
21:30, 15.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Новото издание с творби на Радичков включва спомени от многобройните му пътувания до Швеция - "Малка северна сага" и непознатите за публиката - записки от Сибир, включени в пътеписа "Неосветените дворове".

Йордан Радичков, внук на писателя Йордан Радичков: "Записките му от Сибир физически представляват едни три тетрадки, който той изписва с химически молив. Изборът не е случаен, тъй като мастилото е щяло да замръзне. Той е едни от първите цивилни хора, които е допуснат за посещения там. След като е вдигната забраната за посещения, наложена заради лагерите, които са били активни по това време."

Освен бележките на Радичков от пътуването му, продължило 3 месеца и стигнало зад Полярния кръг са запазени и десетки снимки. Тяхната история е още по-интересна.

Йордан Радичков, внук на писателя Йордан Радичков: "Фотографиите бяха намерени благодарение на съвета на един мой приятел - Иван Чертов, който един ден ми каза отиваш у вас и бъркаш в библиотеката и ме вадиш филми и 100 процента има нещо, което е забравено. Не вярвах. Но когато отворих библиотеката, намерих две ленти."

След проявяването им - 50 години по-късно от заснемането, черно-белите снимки със спомените на Радичков може да се видят от всички до края на месеца в Столичната библиотека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Самолет с 11 души на борда е паднал в Танзания
Самолет с 11 души на борда е паднал в Танзания
Първата група изследователи за Антарктида отпътува днес
Първата група изследователи за Антарктида отпътува днес